Worksheet on Action Words for Class 2

Learning about action words becomes a lively adventure with printable grade 2 action words practice questions that make grammar fun. Children discover verbs that show what people, animals, and things do through colorful pictures and engaging activities. Interactive exercises teach kids to identify action words in sentences while understanding their important role in storytelling. Students practice using different action words to make their writing more exciting and interesting for readers. These playful materials help young learners download free Class 2 action words worksheet PDF easily.

Identify the verbs in the given sentence:

1. Jill filled the bucket with clean water and then poured it in the tank.

a) filled, Jill
b) poured, Jill
c) clean, water
d) filled, poured

Answer: d)

Fill in the blank with the correct option:

2. The earthquake ______ the city many years ago.

Action Words - Earthquake

a) destroyed
b) built
c) created
d) made

Answer: a)

Fill in the blank with the correct option:

3. My mother is going to _____ a plum pie this evening.

Action Words - Mother baking a plum pie

a) shake
b) bake
c) love
d) sink

Answer: b)

Fill in the blanks with the correct set of options:

4. You can _____ the permission for picnic from father when he ____.

Action Words - Picnic

a) take, comes
b) took, came
c) give, waits
d) lose, fails

Answer: a)

Fill in the blank with the correct option:

5. The boat ________ smoothly over the waves.

Action Words - Boat sailing

a) sailed
b) drove
c) sank
d) rinsed

Answer: a)

Fill in the blank with the correct option:

6. The clown ____ a funny joke and made everyone _______ with his silly actions.

Action Words - Clown

a) cracked, laugh
b) lacked, weep
c) spoke, sleep
d) tell, listen

Answer: a)

Identify the verbs in the given sentence:

7. David believes in God and prays daily.

a) David, God
b) prays, daily
c) believes, prays
d) David, in

Answer: c)

Identify the verbs in the given sentence:

8. Martha is reading an interesting novel.

Action Words - Girl reading a novel

a) Martha
b) is reading
c) novel
d) interesting

Answer: b)

Identify the verbs in the given sentence:

9. Jane twisted her ankle on the staircase.

a) Jane
b) twisted
c) ankle
d) staircase

Answer: b)

Fill in the blank with the correct option:

10. Ben _______ his hands thoroughly to make them germs-free.

a) washed
b) rubbed
c) juggled
d) crossed

Answer: a)

11. Read the given sentence and spot the verb:

I often laugh loudly. Some people get annoyed because of this. (CREST 2021-22)

a) often 
b) I
c) laugh 
d) loudly

Answer: c)

Identify the verbs in the given sentence: 

12. Shelly drinks milk every morning before going to school.

Action Words - Girl drinking milk

a) Shelly
b) drinks
c) milk
d) morning

Answer: b) 

13. The bird flies high in the sky.

Action Words - Birds flying high

a) bird
b) sky
c) flies
d) high

Answer: c) 

14. John helped his father in painting the fence yesterday.

a) John
b) painting
c) fence
d) yesterday

Answer: b) 

15. Manuel reads his favourite book every night.

Action Words - Boy reading his book

a) Manuel
b) reads
c) book
d) night

Answer: b) 

16. Look at the picture and choose the correct verb: 

The girl is ___________ flowers. (CREST 2022-23)

Action Words - Girl collecting flowers

a) cooking 
b) seeing
c) watching 
d) collecting

Answer: d)

Fill in the following blanks with the correct options:

17. Hary’s puppy is ___________ the mailman.

Action Words - Puppy chasing a mailman

a) chasing
b) painting
c) writing
d) cooking

Answer: a) 

18. My family is ___________ to the beach for a picnic.

a) flying
b) going
c) building
d) eating

Answer: b) 

19. Nick is ___________ his shoes before the race.

Action Words - Boy tying his shoes

a) reading
b) washing
c) buying
d) tying

Answer: d)

20. Spot the verb in the given sentence:

Let's sing a song and impress the crowd. (CREST 2023-2024)

a) sing 
b) crowd
c) impress 
d) both a and c

Answer: a)

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Downloadable Worksheet

The worksheet PDF is not available at this time.

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

English Related Worksheets

English Related Topics

Quick Video Recap

In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.

***COMING SOON***

×

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Other Subjects for Class 2

70%