CREST English Olympiad Class 7 Sample Paper

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates. Sample PDF of CREST English Olympiad for Class 7:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Spellings, Collocations and Words related to Travel, Locations, Activities, Homonyms and Homophones, etc. Synonyms, Antonyms, Analogies and Spellings, One Word, Phrasal Verbs and Idioms, Modals, Word order, Nouns, Pronouns, Verbs, Adverbs, Adjectives, Articles, Prepositions, Conjunctions, Punctuation, Tenses, Voices and Narration, etc., Information Retrieval from News Stories, Brochures, Formal and Informal Letters, Advertisements, Brochures, Itinerary, Short Narratives, Biographies, Notices and Messages etc., Spoken and Written Expressions like Requesting and Refusing, Apologies and Stating of Preferences and Expression of Intent, etc.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Please note that the dictionary which will be used for reference is Oxford Learner's Dictionary. This will be w.r.t. spellings & meanings. In case, if the word is not found in this dictionary, then it is assumed that this word does not exist.

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Select the correctly punctuated sentence:

Beeswax is a natural wax produced by honey bees of the genus apis the wax is formed into scales by eight wax-producing glands in the abdominal segments of worker bees which discard it in or at the hive the hive workers collect and use it to form cells for honey storage and larval and pupal protection within the beehive

Q.2

Choose the correct verb form or tenses from the options to complete the statement:

I _________ something fishy. Can you please verify if this is right?

Q.3

Replace the erroneous part using the correct option:

If he has to write the entire document again, it was really a waste of time.

Q.4

Identify the kind of noun for the word that is given in quotes:

Never tell a "lie".

Q.5

Choose the option which can replace the underlined part in the given sentence to make the sentence grammatically correct:

Aristotle was one of the wisest man that ever lived.

Q.6

Choose the correct meaning of proverb/idiom:

to be above board

Q.7

Fill in the blank with the most suitable option:

Autotomy is the ability of an animal to ________ a part of its body at will to save itself from predators and attackers.

Q.8

Fill the appropriate response to complete the conversation:

I really appreciate the kindness that you show to the needy.
Susan: '_______'.

Q.9

Choose the correct verb form or tenses from the options to complete the statement:

We ______ our homework as soon as we came home.

Q.10

Complete the sentence using the most suitable article:

Q: How is your grandfather? I thought of meeting him at the hospital.
A: He's _________________ little tired and sick, but it's nothing serious.

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1bQ.2aQ.3dQ.4dQ.5aQ.6bQ.7dQ.8dQ.9aQ.10a

English Olympiad Questions for Class 7

1. Choose one suitable word to fill the blank.

Someone who interprets is __________.

a) An interpretist
b) An interpreter
c) An interprecian
d) An interpretor

Answer: An interpreter

2. Find the word that has been wrongly spelt.

a) Control
b) Confusion
c) Conference
d) Committee

Answer: Conference

3. Find the antonym of the word given in capital letters.

AUGMENT

a) Prohibit
b) Decrease
c) Surpass
d) Compensate

Answer: Decrease

4. Choose the odd one out.

a) Disappear
b) Dissolve
c) Dissatisfy
d) Disallow

Answer: Dissolve

5. Fill in the blank with a suitable verb

The hot weather ________ his health.

a) affected
b) has affected
c) effected
d) has effected

Answer: has affected

6. Give one word substitution for the expression given below.

A child who stays away from school without any good reason

a) Vagabond
b) Delinquent
c) Schizophrenic
d) Truant

Answer: Truant

7. Choose the appropriate idiom.

The teacher approved her project after she had _____ it.

a) fine turned
b) fine tuned
c) tinkered with
d) reining

Answer: fine tuned

8. Find one sentence to complete the dialogue.

Pakhi: I hear that you are going to a new school.
Anu: Oh, you heard about it! _____.

a) I should have told you earlier.
b) I’m sure you are happy.
c) I’m happy I did not tell you earlier.
d) Why are you asking?

Answer: I should have told you earlier.

9. Select the most suitable options to fill the blank.

He did _____ food to the beggar, yesterday.

a) has offered
b) had offered
c) offered
d) offer

Answer: offer

10. Fill in the blank with a suitable preposition.

He doesn’t know how to look ______ a word in the dictionary.

a) on
b) up
c) to
d) for

Answer: for

11. Select the most suitable options to fill the blank.

She _____ late, as it’s a holiday.

a) will rise
b) is rising
c) will raise
d) rose

Answer: will rise

12. Fill in the blanks with the correct suffix.

The outcome of the court case was disappoint _____ for the family involved

a) ?ed
b) ?ing
c) ?ment
d) ?ingly

Answer: ?ing

13. Select options correctly showing the change of sentences to passive voice.

They are painting the fence.

a) The fence is being painted by them.
b) The fence is painted by them.
c) The fence has been painted by them.
d) The fence will have been painted by them.

Answer: The fence is being painted by them.

14. Fill in the blanks with the correct spelling.

She looked forward to the retirement and a life of _________.

a) liesure
b) leesure
c) leisure
d) leasure

Answer: leisure

15. Select the most suitable options for the blank.

Nisha is ________ driving the car.

a) with care
b) careful
c) careless
d) carefully

Answer: carefully

16. Identify the type of the sentence.

A sentence containing one main clause and at least one subordinate clause is called a:

a) Simple sentence
b) Complex sentence
c) Assertive sentence
d) Compound sentence

Answer: Complex sentence

17. Select the most suitable options for the blank.

Swimming is a _________ activity.

a) healthy
b) healthier
c) healthiest
d) health

Answer: healthy

18. Parents always keep an eye __________ small children when they are playing.

a) on
b) by
c) with
d) of

Answer: on

19. Choose one suitable word for each blank.

Many diamond mines are ___________ in South Africa

a) Situation
b) Situate
c) Situated
d) Situating

Answer: Situated

20. Choose the best word and fill in the blank.

The patient recovered __________ a major surgery quite soon.

a) with
b) from
c) of
d) into

Answer: from

21. Fill in the blank with a suitable verb

The hot weather ________ his health.

a) affected
b) has affected
c) effected
d) has effected

Answer: has affected

22. Select the option with correctly punctuated statement.

a) The boys shoes’ are polished
b) the boy’s shoe’s are polished
c) The boy’s shoes are polished
d) The boys shoes are polished!

Answer: The boy’s shoes are polished

23. Choose the best word or phrase to complete each sentence.

Has anyone _____ meena today, Mrs. Khanna asked

a) See
b) Seen.
c) Saw.
d) Sees.

Answer: Seen.

24. Which one of the following sentencesis grammatically correct?

a) Each employee and every director isinvited
b) Each and every director is invited
c) Each employee and director is invited
d) Each employee and every director are invited

Answer: Each employee and director is invited

25. Fill in the blanks with appropriate prepositions.

Our plane stopped ______ Mumbai on the way to Abu Dhabi.

a) in
b) at
c) on
d) by

Answer: at

26. Choose the best word or phrase to complete the sentence.

Half of the equipment _____ destroyed in the flood this year.

a) Are
b) Is
c) Was
d) Were

Answer: Was

27. Choose the correct type of noun (marked as bold) used in the sentence:

Bananas are very good for health. 

a) common noun
b) collective
c) proper noun
d) material noun

Answer: proper noun

28. Choose the best word to complete the conversion

Ramu: My dog is missing. I’m so sad!
Rohan:________________________.

a) I’m afraid to hear that
b) Too bad
c) I’m sorry to hear that
d) Crying shame

Answer: I’m sorry to hear that

29. A pronoun that stands for a person or a thing is called a _____ pronoun.

a) reflective pronoun
b) possessive pronoun
c) personal pronoun
d) none of these

Answer: personal pronoun

30. Choose the best word or phrase to complete the sentence.

Interrogative pronoun in sentence ‘Bike whose colour is black, has locked’ is

a) Is
b) Has
c) Whose
d) The

Answer: Whose

31. Tick the correct option, that the underlined word is used in which form?

Don't talk so loud

a) adverb
b) adjective
c) pronoun
d) none of these

Answer: adverb

32. Give the synonym of the words given in capital letters:

TANGIBLE

a) Tactile
b) Weird
c) Unreal
d) Eerie

Answer: Tactile

33. Fill in the blank with appropriate conjunction.

We were very tired _____ we continued our work.

a) While
b) Whereas
c) As
d) Nevertheless

Answer: Nevertheless

34. Choose the most suitable adjective: There are no more ______ towels in the cupboard

a) white
b) my
c) empty
d) full

Answer: white

35. Give the antonym of the words written in capital letters:

VELOCITY

a) Slowness
b) Swiftness
c) Fleetness
d) Speediness

Answer: Slowness

36. Choose the best word to fill the blank: Being a direct relative of the deceased, her claim to the estate was ________.

a) optional
b) vicious
c) prominent
d) legitimate

Answer: legitimate

37. Fill in the blanks with correct pronoun. have no liking for such a man as _____.

a) Him
b) He
c) His
d) All of these

Answer: He

38. Choose the best word to complete the conversion

Jack: Did you hear about this? Daisy is in the hospital.
Rosy: ___________________________________

a) Let’s go visiting
b) Let’s go visiting her.
c) Let’s go visit her
d) Let’s go worry her

Answer: c

39. Give the antonyms of the words given in capital letters below:

COMMEND

a) Censure
b) Condemn
c) Defy
d) Defame

Answer: Censure

40. Change the direct sentence into indirect one.

The manager said, "John is working sincerely."

a) The manager said that John has worked sincerely.
b) The manager said that John was working sincerely.
c) The manager said that John has been working sincerely.
d) The manager said that John is working sincerely.

Answer: The manager said that John was working sincerely.

41. Fill in the blanks with appropriate conjunctions:

A dog's bark is worse ____ its bite.

a) as
b) than
c) for
d) and

Answer: than

42. In which sentence is the word ‘to’ correctly used?

a) This watermelon is to heavy.
b) Hold it with to hands.
c) It’s very slippery to.
d) Well, hand it to me.

Answer: Well, hand it to me.

43. Fill with the correct pronoun:

They enjoyed _____ in the summer vacation.

a) themselves
b) herself
c) himself
d) none of these

Answer: themselves

44. Find one sentence to complete the dialogue.

Manoj: I hear that you are going to a new school.
Raj: Oh, you heard about it! ________________.

a) I should have told you earlier.
b) I’m sure you are happy.
c) I’m happy I did not tell you earlier.
d) Why are you asking?

Answer: I should have told you earlier.

45. Select the most suitable options to fill the blank.

He did___________food to the beggar, yesterday.

a) has offered
b) had offered
c) offered
d) offer

Answer: offer

46. Convert the given sentence into a simple one.

He is not only a poet, but he is also a philosopher.

a) Not only he a poet, but also a philosopher.
b) He is not only a poet, but also a philosopher.
c) He is both a poet and also a philosopher.
d) He is a poet and a philosopher

Answer: He is a poet and a philosopher

47. Choose the correct type of noun (marked as bold) used in the sentence:

The phone is ringing.

a) common noun
b) collective
c) proper noun
d) abstract noun

Answer: common noun

48. Choose the correct option for the given situation:

Harsha : “Ouch! That’s my foot you stepped on!”
Varun : “________________ you were behind me.”

a) Fortunately, I didn’t notice that
b) I’m very sorry! I didn’t notice that
c) What a pity, I didn’t notice that
d) Unfortunately, I noticed that

Answer: I’m very sorry! I didn’t notice that

49. Choose the best word/phrase to complete the sentence.

The new engineer has _____ qualifications but only a few months’ experience.

a) a plentiful
b) plenty
c) plenty of
d) a lot than

Answer: plenty of

50. Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words: coif: hair:: ______: musical

a) shower
b) close
c) praise
d) score

Answer: score

The optimal time to begin working on the CREST English Olympiad sample papers for class 7 is two months before the exam. Students must have completed their syllabus and gone through the review process by this time. All they need now is some more practice on English Olympiad questions. Students can refer to CREST English Olympiad previous years’ question papers for that.

Having a good grip on each and every topic under the English syllabus is very important. With the practice of sample papers, candidates can get a deeper understanding of the types of questions and ways to answer them. Make use of these test papers to score excellent marks in the examination and secure the top ranks.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : b | Q.2 : a | Q.3 : d | Q.4 : d | Q.5 : a | Q.6 : b | Q.7 : d | Q.8 : d | Q.9 : a | Q.10 : a

70%