CREST English Olympiad Class 3 Sample Paper

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates. Sample PDF of CREST English Olympiad for Class 3:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Word Power: Homophones, Collocations, Spellings, Words related to Animals, Household Things, Clothes, Basic Emotions, Food, Animals and Pets, etc. Synonyms and Antonyms, Gender, Number, Proverbs, One Word, Nouns, Pronouns, Verbs, Adverbs, Adjectives, Articles, Prepositions, Simple Tenses, Conjunctions and Punctuation, Basic Questions, etc., Information Retrieval from Various Text/Image Types like Stories, Anecdotes, Pictures, Time-table Format, Messages, Invitations, etc., Spoken and Verbal Expressions like Apology, Greeting, Introduction, Request, etc.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Please note that the dictionary which will be used for reference is Oxford Learner's Dictionary. This will be w.r.t. spellings & meanings. In case, if the word is not found in this dictionary, then it is assumed that this word does not exist.

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Read the invitation and answer the question:

You are invited!

You are invited to attend Sharon's wedding along with your friends and family. The wedding is to be held at the beach resort. Please do join us and make it more special.

_________
Teena

Choose the correct option for the blank:



Q.2

Fill in the blank using the most suitable option:

Monu : ______________________________________
Sonu : Yes, my team has good batsmen and also good bowlers.

Q.3

Fill in the blank with a suitable article:

Planets are very common around other stars, orbiting as many as ______ 30 percent of stars.



Q.4

Choose the correct possessive form to complete the following sentence:

The __________ key is in the top drawer.

Q.5

Fill in the blank using the most suitable option:

Teacher : Did you understand what was taught in the class ?
Student : No, ___________________________________.

Q.6

Read the notice and answer the question:

Dear Customer,
Thank you for purchasing a brand new mobile phone from our website. Your mobile phone will be delivered within 2-3 working days. Please find the shipment details. We would like to inform you that refund and return of the purchased product is not entertained. Thank you.
What do you understand by 'refund and return of the purchased product is not entertained'?



Q.7

Fill in the blank using the most suitable verb form:

Everybody at the school sports day ______ asked to carry a white flag for the parade.



Q.8

Fill in the blank:

____________ both like to play football.

Q.9

Choose the correct noun form for the quoted word:

In my school, they have 'computers' for us to use in our computer lab.



Q.10

Look at the given picture and answer the question given below:

What is Stacy doing?



Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1cQ.2cQ.3aQ.4aQ.5dQ.6aQ.7cQ.8bQ.9bQ.10d

English Olympiad Questions for Class 3

1. Choose the odd pair.

a) Cat : Kitten
b) Cow : Calf
c) Pig : Pigeon

Answer: Pig : Pigeon

2. Fill in the blanks with correct options.

You must _________well in the exam.

a) did
b) done
c) does
d) do

Answer: do

3. My mom is making my favorite __________. I usually have_________ biscuits for breakfast.

a) cereal, lunch
b) lunch, cereal
c) lunch, cereal

Answer: lunch, cereal

4. Complete the sentence with the correct spelling of the word.

The bear went over the _________.

a) mountan
b) mountain
c) mountane
d) mantain

Answer: mountain

5. Select the options which are similar in meaning to the given words.

Famous

a) noted
b) everywhere
c) actual
d) intelligent

Answer: noted

6. Choose the sentences to match the picture:

girl

a) The girl is posting a letter.
    A crow is looking at her.
b) The girl is looking at the crow.
    The crow is posting a letter.
c) The girl is buying vegetables.
    There is a post box.

Answer: The girl is posting a letter.
A crow is looking at her.

7. We’re having halwa for _____. Camels are used for transport in the _____

a) desert, dessert
b) dessert, dessert
c) dessert, desert

Answers: dessert, desert

8. Choose the correct word.

The teacher is sitting _____ his desk.

a) in
b) at
c) on
d) my

Answer: at

9. Read the sentence and answer the question:

Which option has only verbs in it?

Oscar had a green colour football, which he used to carry to the park. Now he is not able to find it out since last evening.

a) able, carry
b) had, park
c) find, since
d) carry, find

Answer: carry, find

10. Identify the conjunction in the given sentence:

Our family will go for a movie or a dinner tonight.

a) will
b) for
c) or
d) a

Answer: or

11. Select the options opposite in meaning to the given word.

Usual

a) inusual
b) ordinary
c) special
d) unusual

Answer: unusual

12. Choose the word that best complete the relationship.

SHIRT is to WEAR as NOTEBOOK is to _________.

a) PAPER
b) WRITE
c) PAGE
d) LINE

Answer: WRITE

13. Choose the best reply.

“Let’s go out for dinner, ______?”

a) shall we
b) can we
c) must we
d) need to

Answer: shall we

14. Find the synonym of the word written in capital letters:

UPRIGHT

a) Honest
b) Dishonest
c) Proud
d) All of these

Answer: Honest

15. Complete the sentence with the correct word:

After my father found out that I had broken the bat, he was __________.

a) angry
b) jealous
c) frightened
d) happy

Answer: angry

16. Choose one sentence to complete the dialogue/paragraph.

Geetha : Hello! I am puja. What is your name?
Rina : _____.

a) Hello! I am rina
b) Hello! I am going home
c) Let us go home
d) Hello! yes rina

Answer: Hello! I am rina

17. Choose the correct plural noun of the singular noun - flower

a) flour
b) flower
c) flowers
d) floweries

Answer: flowers

18. Choose the odd one out.

a) Aunt
b) Friend
c) Cousin
d) Uncle

Answer: Friend

19. The teacher is sitting _____ his desk.

a) in
b) at
c) on
d) the

Answer: at

20. Identify the type of adverb in the given sentence:

Mancy's dog barks loudly.

a) adverb of manner
b) adverb of place
c) adverb of frequency
d) none of the above

Answer: adverb of manner

21. Identify the antonym of the quoted word in the given sentence:

My brother wants to 'sell' his house.

a) Give
b) Purchase
c) Dispose
d) Auction

Answer: Purchase

22. Choose the correct option to complete the sentence.

My book is _______ the table.

a) on
b) over
c) in
d) me

Answer: on

23. Fill in the blank with a suitable option:

Can you give me ________ water?

a) a few
b) some
c) many
d) little

Answer: some

24. Arrange the jumbled letters to form a meaningful word:

A H W O D S

a) Adshow
b) Dwasoh
c) Sadowh
d) Shadow

Answer: Shadow

25. Identify the correct proverb from the following options:

a) A tree is known by its color.
b) A tree is known by its leaves.
c) A tree is known by its fruit.
d) A tree is known by its roots.

Answer: A tree is known by its fruit.

26. Select the correct option that combines the two sentences without changing their meaning:

Sanjana wants money. Sneha wants fame.

a) Sneha wants money or fame.
b) Sneha wants both money as well as fame.
c) Sneha wants money nor fame.
d) Sneha wants both money and fame.

Answer: Sneha wants both money and fame.

27. Choose the correct option to complete the sentence.

I eat ______apple daily.

a) The
b) An
c) A
d) they

Answer: An

28. Identify the Past Tense form of 'Drink'.

a) Drank
b) Drinks
c) Drunk
d) Drinking

Answer: Drank

29. Choose the kind of sentence:

How can you defeat them?

a) Imperative
b) Assertive
c) Exclamatory
d) Interrogative

Answer: Interrogative

30. Fill in the blank. Where will you______ tomorrow?

a) Went
b) Gone
c) Go
d) Goes

Answer: Go

31. They were enjoying_____.

a) Themselves
b) Theirself
c) Their
d) Them

Answer: Themselves

32. Choose the best rensponse to complete conversation.

Tiya : It’s been lovely talking to you.
Zoya: _________ .

a) Sorry, I’m in a hurry
b) Yes, we should meet again soon
c) Yes, can I help you?

Answer: Yes, we should meet again soon

33. Which one of the following is an example of Abstract Noun?

a) Copper
b) Village
c) Educatinon
d) Maruti

Answer: Education

34. ___ox was fighting with __ bull near___ river Ganga.

a) The, a, the
b) An, a, the
c) A, a, the
d) An, the, a

Answer: An, a, the

35. Fill in the blank with suitable article:

I saw __ European praying in __ church with __ Bible in his hand.

a) An, the, a
b) An, a, the
c) The, a, the
d) A, the, the

Answer: A, the, the

36. The train _____ at 6 pm daily.

a) arrive
b) arrives
c) arriving
d) arrival

Answer: arrives

37. choose the best option to complete the phrase.

“The exam was so easy! It was a piece of __ !”

a) cake
b) chocolate
c) pastry
d) mikk

Answer: cake

38. Choose one sentence to complete the dialogue.

Situation: You and your old grandfather want to cross a road safely.
Response : __________ !

a) Let’s run, Grandpa
b) Be careful, Grandpa
c) Don’t stop, Grandpa
d) Let’s return, Grandpa

Answer: Be careful, Grandpa

39. Choose the linking word that best complte the sentence.

I like to eat bread _______butter for my breakfast.

a) but
b) and
c) or
d) my

Answer: and

40. Choose the correct word for the picture:

Dancer

a) Writer
b) Dancer
c) Singer
d) Teacher

Answer: Dancer

41. Identify the type of sentence:

Sit down quietly.

a) Exclamatory
b) Imperative
c) Interrogative
d) Assertive

Answer: Imperative

42. Choose the correct noun form for the quoted word:

In my school, they have 'computers' for us to use in our computer lab.

a) proper
b) common
c) uncountable noun
d) both a and b

Answer: common

43. Fill in the blank with correct verb:

He __ not written his speech yet.

a) did
b) does
c) has
d) have

Answer: has

44. Choose the correct answer:

Hurray! We are going on a picnic. I am as happy as a _____ .

Lark

a) Lark
b) Dog
c) Rabbit
d) Cat

Answer: Lark

45. Choose the option that describes the picture correctly:

cinema hall

a) This is a cinema hall. People come to pray here.
b) This is a cinema hall. People come to play here.
c) This is a cinema hall. People come to watch movies here.
d) All of these

Answer: This is a cinema hall. People come to watch movies here.

46. Choose the correct option to complete the sentence:

Sakshi __________ five books this week.

a) has bought
b) bought
c) was bought

Answer: has bought

47. Fill in the blank using the most suitable option:

Monu : ______________________________________
Sonu : Yes, my team has good batsmen and also good bowlers.

a) Can you help the other team?
b) Are you selected for today's match?
c) Can you beat the other team?
d) Can you play in the other team?

Answer: Can you beat the other team?

48. Find the word for the definition given in the questions:

One who eats too much

a) Glutton
b) Avaricious
c) Foolish
d) All of these

Answer: Glutton

49. Choose the best response in the given situation.

Situation: You have to introduce a friend to another.
Response: _______________

a) Don’t you know him?
b) Meet my friend…
c) I’m honoured to introduce…

Answer: Meet my friend…

50. Find the synonym of the word given in capital letters:

FRIENDLY

a) Enemy
b) Affable
c) Awake
d) All of these

Answer: Affable

The CREST English Olympiad is a famously known exam conducted for students of class 3 to test their English pronunciation and grammatical knowledge. Since it is an internationally held examination scoring good marks and getting recognized adds up to students' academics and helps them to secure a good future. So, having a good preparation guide becomes more important. The CREST English Olympiad sample papers for class 3 help children to get an insight into the kind of questions included in the main exam and is the best way of preparation. You get enough time to practice English Olympiad questions before the examination. Therefore, the Olympiad exam preparation is never complete without practicing English Olympiad previous years’ question papers. This helps students understand the difficulty level of the questions, the amount of practice and proper understanding of each topic required to solve the given set of problems in the limited time and much more to secure better marks.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : c | Q.2 : c | Q.3 : a | Q.4 : a | Q.5 : d | Q.6 : a | Q.7 : c | Q.8 : b | Q.9 : b | Q.10 : d

70%