CREST English Olympiad Class 5 Sample Paper

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates. Sample PDF of CREST English Olympiad for Class 5:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Spellings, Collocations, Idioms, Homonyms and homophones, Words related to feelings, Travel, Food, Health, Appearance, Character, etc. Nouns, pronouns, verbs and phrasal Verbs, Adverbs, Adjectives, Articles, Prepositions, Punctuation, Tenses, Active-Passive Voice and Reported Speech etc., Search for and retrieve information from various text types like news headlines, Messages, Letters,  etc., Understand information given in News reports, Time-tables, Messages, etc., Acquire broad understanding of and look for specific information in short texts like messages, menu card, dialogues etc., Ability to understand situation-based variations in functions like requests, Refusals, Apologies, etc. and the use of conjunctions.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Please note that the dictionary which will be used for reference is Oxford Learner's Dictionary. This will be w.r.t. spellings & meanings. In case, if the word is not found in this dictionary, then it is assumed that this word does not exist.

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Choose the correct option to fill in the blanks:

My cousin ____________(not see) me for many years when I __________ (meet) her last week.

Q.2

Read the comprehension and choose the answer to fill in the blank:

Roly-Poly Pill Bugs
Some people are afraid of bugs such as spiders or beetles. But there is one bug that just about everybody likes—pill bugs. If you ever pick one up, you know why its nickname is “roly-poly.” A pill bug rolls up into a tight little ball to protect itself. This bug is scared of you, not the other way around!
These little gray or brown bugs can be found almost everywhere in the United States except the desert. That is because they need to stay moist. But they can live in dry places like California thanks to lawn sprinklers. One of their favourite hang-outs is under damp flower pots.
Did you know that pill bugs have something in common with kangaroos? After her eggs hatch, the mother pill bug carries her young in a pouch under her belly. The little pill bugs stay there until they are big enough to be on their own.
Pill bugs also have something in common with snakes. Just as snakes shed their skin when it gets too small, pill bugs do too. This is called “molting.” A pill bug molts about five times until it is full-grown.
Pill bugs are a little like owls, too. Pill bugs are nocturnal, meaning they are most active at night. That is when they most like to wander around and look for food. And just like earthworms, pill bugs help break down plants in the soil. Pill bugs aren’t just nice bugs. They are also interesting ones!

You will be least likely to find a pill bug ________________________.



Q.3

Choose the right conjunction to fill in the blank:

They decided not to attend the concert _______________ the tickets were too expensive.



Q.4

Choose the odd one out:

Q.5

Choose the option with the correct active voice for the given sentence:

Why was the memorial hall not visited by you?

Q.6

Fill in the blank using the most appropriate option:

The study showed a deep fear among the elderly of being __________ to the care of strangers.

Q.7

Observe the format of a notice. Choose the correct option for the following question:

What should be written in E?



Q.8

Choose the pair of words which is similar in meaning.

I desire to go to the beach and wish to swim in the ocean.

Q.9

Rearrange the alphabets to get a meaningful word:

e/v/n/a/h/l/e/y

Q.10

Choose the correct option to fill in the blanks and also identify their type:

The bouquet that belongs to Annie is ________ bouquet.
The bouquet is ________ .

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1dQ.2cQ.3cQ.4cQ.5bQ.6bQ.7dQ.8dQ.9bQ.10b

English Olympiad Questions for Class 5

1. Choose the correct option to fill in the blanks.

Wait! I ____ play with you.

a) am
b) have
c) will
d) the

Answer: will

2. Fill in the blank with the correct idiom:

When he could not score well in the examination, he had ___________.

a) to bear the palm
b) to eat humble pie
c) to beat around the bush
d) to make both ends meet

Answer: to eat humble pie

3. My mother teaches in _____ university.

a) an
b) a
c) the
d) me

Answer: a

4. Choose the correct meaning of the quoted phrase:

A gang of goons 'bashed up' the shop owner and looted all jewellery.

a) surprised
b) amazed
c) celebrated
d) beaten up

Answer: beaten up

5. Choose the best word or phrase to complete each sentence.

This term, the school curriculum will mainly ________ on education, and not so much on sports.

a) emphasize
b) promote
c) pressure
d) importance

Answer: emphasize

6. Sammy _____ well.

a) sings
b) sing
c) sung

Answer: sings

7. Mark the word most similar in meaning with the underlinedword:

Nothing was going to ruin this magnificent day.

a) heartbreaking
b) horrible
c) poor
d) great

Answer: great

8. choose the words which mean same as the underlined word

Please do not walk on the lawn.

a) grass
b) road
c) path
d) quite

Answer: grass

9. Fill in the blank with the appropriate option:

Anita asked Rohan ________ .

a) why did I used her glasses
b) why had I used her glasses
c) why I used her glasses
d) that why did I use her glasses

Answer: why I used her glasses

10. choose the words which are opposite of the underlined word)

The painting is beautiful.

a) ugly
b) attractive
c) pretty
d) careless

Answer: ugly

11. Fill in the blank with the most appropriate option:

My brother is very busy. Still he comes to meet me ________ .

a) every now and then
b) sometimes
c) then and there
d) everyday

Answer: every now and then

12. Choose the correct option to fill in the blank.

I _____ wake up at 7 o’clock.

a) ever
b) always
c) everyday
d) today

Answer: always

13. Choose the most suitable word to fill in the blank:

He was __________ of playing in the ICC Men's World cup.

a) hopeful
b) hoping
c) hopeless
d) hoped

Answer: hopeful

14. I steer the wheel.
I pick and drop passengers.
I am helped by Mr Conductor.
I’m a ______.

a) captain
b) bus driver
c) pilot
d) doctor

Answer: bus driver

15. Fill in the blanks:

He ______ smiled ______ looked at me.

a) neither, nor
b) either, or
c) both, or
d) both a and b

Answer: neither, nor

16. Choose the best option to complete each conversation.

Reena : How’s your mother now?
Myra : She’s better, _______ .

a) thanks
b) welcome
c) sorry

Answer: thanks

17. I don’t know many words in Spanish therefore, I need to __________ my vocabulary.

a) accelerate
b) step up
c) enlarge
d) enhance

Answer: enhance

18. Choose the word which means same as the given word

Enormous

a) Surprise
b) Courage
c) Large
d) Extra

Answer: Large

19. Pick the odd one out:

a) Fleet : Ships
b) Gaggle : Geese
c) Pack : Cards
d) Waddle : Monkeys

Answer: Waddle : Monkeys

20. Choose the correct option to fill in the blanks.

_____ sun rises in the east.

a) An
b) A
c) The
d) in

Answer: The

21. Choose the correct option to fill in the blanks:

The bouquet that belongs to meena is ________ bouquet. The bouquet is ________ .

a) its, its
b) her, hers
c) your, yours
d) his, his

Answer: her, hers

22. My cat likes to _________ milk.

a) drank
b) drink
c) drinking
d) like

Answer: drink

23. Choose the pair of words which is similar in meaning.

I desire to go to the beach and wish to swim in the ocean.

a) beach-ocean
b) beach-desire
c) beach-swim
d) desire-wish

Answer: desire-wish

24. We all play ___________ in the morning.

a) early
b) earlier
c) earliest

Answer: early

25. Fill in the blank with suitable preposition:

I received an invitation _______ dinner.

a) With
b) From
c) For
d) At

Answer: For

26. Complete the word using the letters from the given options.

I can’t wait to ___wrap my birthday presents.

a) in
b) im
c) un
d) ir

Answer: un

27. _________________ I was painting in my book, I lost my pen.

a) While
b) When
c) As
d) During

Answer: When

28. Identify the kind of Tense for the given sentence:

The first match of the tournament had been won by India

a) Simple past
b) Past continuous
c) Past perfect
d) Past perfect continuous

Answer: Past perfect

29. Match the words in each line with the option that can be used with all of them.

listen to, talk to, think about, look up

a) the radio
b) a friend
c) the weather
d) a book

Answer: a friend

30. Fill in the blank with correct oprion.

Priya only thinks of _____.

a) herself
b) each other
c) yourself
d) itself

Answer: herself

31. Fill in the blank with the correct form of verb:

Your friend _____ too much.

a) talk
b) talks
c) talking
d) is talk

Answer: talks

32. Select options, showing correctly the parts of speech of the underlined words, in the following sentence.

The bravery of the soldier saved many lives.

a) noun
b) pronoun
c) adverb
d) adjective

Answer: noun

33. Rearrange the words to form meaningful sentence.

every / she goes to / month / the parlor
a b c d

a) b d a c
b) d a c b
c) a c d b
d) d a b c

Answer: b d a c

34. Which one of the following is not a common noun?

a) Dentist
b) Architect
c) Brilliance
d) Newspaper

Answer: Brilliance

35. Choose options with correctly punctuated statements.

After which option would you put a comma ?
Could you pass me the salt please ?

a) could
b) me
c) pass
d) salt

Answer: salt

36. Fill in the blank with appropriate preposition:

Don't waste your time and energy in being jealous _____ your rival's success.

a) to
b) of
c) with
d) from

Answer: of

37. Choose the best reply to complete each conversation

Sunny: What would you like to be, my friend
Rahul: If ____I choose anything
I think I’d want to be an actress.

a) could
b) can
c) would
d) should

Answer: could

38. Choose options showing the correct form of indirect speech of the following.

4. “The train leaves in five minutes,” said the man.
a) The man said that the train leaves in five minutes.
b) The man said that the train left in five minutes
c) The man said that the train left in five minutes.
d) The man said that the train would leave in five minutes.

Answer: The man said that the train would leave in five minutes.

39. Select the correct article to fill in the blanks:

Mr. Sharma has a son and a daughter. ______ son is ______ engineer.

a) A, the
b) A, an
c) The, a
d) The, an

Answer: The, an

40. Choose the best word or phrase to complete the sentence.

________________ I was painting in my book, I lost my pen.

a) While
b) When
c) As
d) During

Answer: When

41. Choose the best word or phrase to complete the sentence.

I don’t know many words in Spanish therefore, I need to ________ my vocabulary.

a )accelerate
b) step up
c) enlarge
d) enhance

Answer: enhance

42. Which of the following is/are personal pronoun(s)?

a) I
b) We
c) You
d) All of these

Answer: All of these

43. Choose the best word/phrase to complete each sentence.

Dogs can always ______________ the person because of their power of smell.

a) identified
b) identity
c) identifiable
d) identify

Answer: identify

44. Fill in the blank with the correct form of verb:

Your friend _____ too much.

a) talk
b) talks
c) talking
d) is talk

Answer: talks

45. Choose the correct option to complete each dialogue.

Anil: Hey, you know Sachin Tendulkar is coming to our school to meet our team.
Omar: Really! You mean _________ Sachin Tendulkar? I’ll get his autograph.

a) a
b) one
c) what
d) the

Answer: the

46. Choose the past participle form (V3) of the verb given in capital letters below.

BITE

a) Bitten
b) Bit
c) Bite
d) Bited

Answer: Bitten

47. Fill in the appropriate conjunction:

The police could not find the dead boy ___ even the missing cash.

a) and
b) to
c) or
d) also

Answer: or

48. Fill in the blank with approprate preposition:

I will meet you ______ 2 p.m.

a) on
b) in
c) upon
d) at

Answer: at

49. Geeta arrived in Delhi two days ________.

a) already
b)since
c) yet
d) ago

Answer: ago

50. Choose the appropriate form of the verb: The culprits will be rusticated if they _____ Ram again.

a) play
b) harassed
c) harass
d) harassing

Answer: play

CREST English Olympiad previous years’ test papers for class 5 play a crucial role in scoring good scores and top rank in the examination. The English Olympiad sample papers help candidates to manage their time and resourcefully plan their further preparation. Students who allot a fixed amount of time regularly for practicing sample papers find it very easy to qualify the examination with flying colours. English Olympiad previous year question paper for class 5 can be downloaded from this page.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : d | Q.2 : c | Q.3 : c | Q.4 : c | Q.5 : b | Q.6 : b | Q.7 : d | Q.8 : d | Q.9 : b | Q.10 : b

70%