CREST Mathematics Olympiad Class 5 Sample Papers

Sample PDF of CREST Mathematics Olympiad for Class 5:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Numerals, Number Names and Number Sense (7 and 8 digit numbers), Computation Operations, Fractions and Decimals, Measurement of Length, Weight, Capacity, Volume, Time, Temperature and Money, Conversions, Geometrical Shapes and Solids, Angles, Perimeter of Various Shapes & Area of Rectangle and Square, Symmetry, Data Handling.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Which of the following statements is not true?

Q.2

The given table shows the amount spent in cents by a family. Find the ratio of the amount spent in laundry to the amount spent on grocery:



Q.3

Which of the given shapes can have only 3 lines of symmetry?

Q.4

Which of the given options show how the given figure would like if it is quarterly rotated in the clockwise direction?



Q.5

What do we get when we divide the sum of 4 5/9 and 3 6/11 by their difference?

Q.6

Find the value of the following:


[823 + (-398)] + [413 - 312 + (-400)] - (-30) + 286 - {(-115) + 117}

Q.7

Find the distance covered by a train in the month of October, if it is travelling without stopping a single minute continuously at the speed of 68 km/hour:

Q.8

Simplify:

590 - [ 2 x {20 x (9 x 2 - 3 x 6)}]

Q.9

Find the perimeter of the given figure. The figure is made up of squares with the areas as mentioned:



Q.10

Choose the correct option:

Consider the following statements:
A. The sum of two prime numbers is always a prime number.
B. The product of two prime is a prime number.
Which of these statements is/are correct?

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1cQ.2aQ.3cQ.4dQ.5cQ.6dQ.7bQ.8cQ.9dQ.10a

Maths Olympiad Questions for Class 5

1. I am a two-digit odd number, I am a common multiple of 3 and 7 and I have 4 factors. Find me.

a) 28
b) 21
c) 10
d) 35

Answer: 21

2. 1 crore = ________ millions

a) 10
b) 100
c) 1000
d) None of these

Answer: 10

3. Abhishek has prepared some sets of numbers which have been given below. Which one of the following sets is the set of integers?

a) {0, 1, 2, 4, 8, 16, 32}
b) {3, 6, 9, 12, 15}
c) {-4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4}
d) All of these

Answer: All of these

4. Find the value of (1+0.1+0.01+0.001).

a) 0.4
b) 1.3
c) 1.111
d) 0.111

Answer: 1.111

5. Write the successor of 802549?

a) 802549
b) 802548
c) 802551
d) 802550

Answer: 802550

6. Which digit should come at the place of * to make the number 7813 * divisible by 3?

a) 3
b) 4
c) 7
d) 2

Answer: 2

7. _____ number is neither prime nor composite number.

a) 0
b) 2
c) 1
d) None of these

Answer: 1

8. Which among the following is the largest number?

a) 1 time of 1111
b) 11 hundred
c) 1 thousand
d) 3 times of 111

Answer: 1 time of 1111

9. Convert 2567 mm into m.

a) 256.7 m
b) 25.67 m
c) 2.567 m
d) 2567 m

Answer: 2.567 m

10. Identify the correct statement.

a) 600+81=60+81
b) 600+81=608+1
c) 600+81=610+8
d) 600+81=601+80

Answer: 600+81=601+80

11. The decimal from of 6708/100 is _______.

a) 67.08
b) 670.08
c) 6.708
d) 670

Answer: 67.08

12. Calculate: 2.5×(4.2−3.2)−0.5

a) 2.5
b) 2
c) 0.5
d) 3

Answer: 2

13. How many lines of symmetry does a square has?

a) 4
b) 2
c) 1
d) 6

Answer: 4

14. If TOOL is coded as 1224, then LOOT will be coded as _______.

a) 1422
b) 4122
c) 1242
d) 4221

Answer: 4221

15. Convert 360 seconds into hours.

a) 0.1 hours
b) 10 hours
c) 1 hours
d) None of the above

Answer: 0.1 hours

16. Shweta is standing in a row. If she is 14th from left end and 8th from right end, how many people are standing in the row?

a) 23
b) 20
c) 22
d) 21

Answer: 21

17. The total cost of a bag and T-shirt is ?200, Diya buys 4 bags and 2 T-shirs for ?650. How much does a T-shirt and 2 bags cost?

a) ?355
b) ?350
c) ?305
d) ?352

Answer: ?355

18. If day after tomorrow will be Friday, when was the Monday?

a) Today
b) Yesterday
c) Day before yesterday
d) Two days before yesterday

Answer: Day before yesterday

19. The difference of H.C.F. and L.C.M. of the numbers 12 and 16 is:

a) 42
b) 36
c) 44
d) 48

Answer: 44

20. Fill in the blank box with the correct number: 12×12−11×4=[?]×9+28

a) 7
b) 8
c) 9
d) 10

Answer: 8

21. Which one of the following numbers is not divisible by 6 and 9 both?

a) 436572
b) 652734
c) 563428
d) 752436

Answer: 563428

22. How many times during a day the hands of a clock make a straight line?

a) 11
b) 24
c) 22
d) 44

Answer: 44

23. If we cut a cube whose length is 30 cm long, into 150 smaller cubes of equal volume, the volume of each smaller cube will be:

(a) 60 cm3
(b) 180 cm3
(c) 210 cm3
(d) 240 cm3

Answer: 180 cm3

24. If 16 men can do a piece of work in 18 days, then in how many days will 12 men complete it?

a) 18 days
b) 24 days
c) 28 days
d) 20 days

Answer: 24 days

25. Rayan gives a test of 3 hours. Due to an emergency, he left after just 20 minutes. What fraction of time did he sit for the exam?

a) 1/9
b) 1/2
c) 8/9
d) 1/4

Answer: 1/9

26. A number has 5 hundreds, 7 tens, 2 ones, 3 tenths, 6 hundredths and 5 thousandths. Write the number.

(a) 572365
(b) 57236.5
(c) 5723.65
(d) 572.365

Answer: 572.365

27. Which of the following is another form of 23642?

a) 200 + 30 + 6 + 4 + 2
b) 2000 + 300 + 60 + 4 + 2
c) 20000 + 3000 + 600 + 40 + 2
d) 200000 + 30000 + 6000 + 400 + 20

Answer: 23642 = 20000 + 3000 + 600 + 40 + 2

28. Which of the following is a correct statement?

a) 2222−220=200+20
b) 2222−220=100+100+2
c) 2222−220=100+200+22
d) 2222−220=1000+1000+2

Answer: 2222−220=1000+1000+2

29. If XYZ = 789 and ABC = 123, then BAXY = ?

a) 1239
b) 9876
c) 2178
d) 3789

Answer: 2178

30. The missing number in the given expression
3984 – (293 + 583) × ___ = 1356 is ___.

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: 3

31. 67589 X 100000 = ________

A. 675890000
B. 6759800000
C. 6758990000
D. 6758900000

Answer: 6758900000

32. What is the difference between the place values of digits 8 and 5 in the number 92876532?

a) 899450
b) 800500
c) 7999400
d) 799500

Answer: 799500

33. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. AB, CD, EF, GH,?

(a) HJ
(b) HK
(c) IJ
(d) JI

Answer: HJ

34. Rohan walked 50 metres towards East, took a right turn and walked 30 metres. In which direction is he facing now?

a) South
b) North
c) West
d) South-East

Answer: South

35. The population of a city is 10378982, out of which 5126781 are men and 4502755 are women. How many children are there?

A. 794446
B. 749446
C. 649446
D. 759446

Answer: 749446

36. If the letters in English alphabet are written in reverse order, then which letter will be the 6th to the right of P?

a) J
b) V
c) W
d) K

Answer: J

37. 50 hundreds ÷ 5tens =

a) 1
b) 100
c) 10
d) 1000

Answer: 100

38. Which of the following numbers will complete the given number series?
17, 25, 22, 30, ?, 35

a) 27
b) 26
c) 28
d) 29

Answer: 27

39. (2 + 3 + 4) ×10 = 40 + 30 + _____

a) 20
b) 15
c) 23
d) 40

Answer: 20

40. Find the wrong term in the given number series: 22 26 30 36 38 42

a) 38
b) 26
c) 36
d) 42

Answer: 36

41. 9 + 99 + 999 = 9 ×_____

a) 123
b) 115
c) 110
d) 123

Answer: 123

42. An angle which measures more than 180° but less than 360°is called ______.

a) Obtuse angle
b) Reflex angle
c) Right angle
d) None of these

Answer: Reflex angle

43. The time 1 hour 28 min after 4:15 p.m. is:

a) 3:58 p.m.
b) 5:30 p.m.
c) 5:43 p.m.
d) 3:30 p.m.

Answer: 5:43 p.m.

44. Maya's horse eats about 5 bales of hay in 10 days. About how many bales of hay does her horse eat in 30 days?

a) 8
b) 12
c) 15
d) 78

Answer: 15

45. Which of the following Roman numerals is equal to 166?

a) CXLVI
b) XCLVI
c) CXVIL
d) CLXVI

Answer: CLXVI

46. When any fraction is divided by itself, then the result will be ________?

a) 0
b) Same fraction
c) 1
d) None of these

Answer: 1

47 Which one of the following is not a composite number?

a) 92
b) 97
c) 57
d) 104

Answer: 97

48. Find the L.C.M. of 50, 30 and 75.

a) 120
b) 300
c) 600
d) 150

Answer: 150

49. Which number will replace the question mark (?) in the number pattern given below?
9 : 27 :: 97 : ?

a) 316
b) 1135
c) 291
d) 377

Answer: 291

50. Find the greatest common factor of 24, 56 and 72.

a) 8
b) 4
c) 12
d) 2

Answer: 8

Practicing sample papers for CREST Mathematics Olympiad for class 5 is the best means to top the scoreboard in the examination. Sample papers are curated in such a way that it enables kids to have a closer look into the pattern & type of questions they will be encountered during the paper. All the questions asked in class 5 CMO are multiple-choice questions. Candidates should answer all questions in the exam as CREST Olympiads do not follow negative markings. Students by practicing Maths Olympiad previous years’ question papers for class 5 learn to manage time and able to analyze their preparation. The CREST Mathematics Olympiad sample papers are available on the website for easy access and free download.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : c | Q.2 : a | Q.3 : c | Q.4 : d | Q.5 : c | Q.6 : d | Q.7 : b | Q.8 : c | Q.9 : d | Q.10 : a

70%