CREST Mathematics Olympiad Class 3 Sample Paper

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates. Sample PDF of CREST Mathematics Olympiad for Class 3:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Numerals, Number Names and Number Sense (4-digit numbers), Computation Operations, Fractions, Length, Weight, Capacity, Temperature, Time, Money, Geometry, Data Handling.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Match the following:

Column I Column II
(A) Four thousand and fifty-four (i) 4550
(B) Four thousand three hundred and fifteen (ii) 4054
(C) Four thousand five hundred and fifty (iii) 4315

Q.2

Geol sold 129 eggs per day. How many eggs did he sell in the month of November and December if he worked every day at his shop?

Q.3

What is the time depicted in the clock?



Q.4

Roselina went to the shopping mall in an autorickshaw which is at a distance of 7 km 498 m from her home. On the way back, she had to walk for a distance of 1 km 128 m as there was no autorickshaw available. Then she boarded an auto-rickshaw and returned home. How much distance did she travel in the autorickshaw on her way back?

Q.5

Which of the following should come in place of?
A : D :: K : ?

Q.6

Samuel has only 120 cents in her purse. He wants to buy a crayon set and a sketch pen set costing 80 cents and 170 cents, respectively. How much more money does he need?

Q.7

What is the reading on the thermometer in ºF, given below?



Q.8

Identify the value of Y - X:

Q.9

Weight of 4 red, 4 blue and 4 yellow balls is 2 kg 800 g. What is the weight of 1 red, 1 blue and 1 yellow ball?

Q.10

Fill in the blank:
A number divisible by 2 is a/an ________ number.

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1aQ.2cQ.3cQ.4bQ.5bQ.6dQ.7cQ.8aQ.9dQ.10a

Maths Olympiad Questions For Class 3

1. Which of the following number is less than 8 but more than 6?

a) 2
b) 4
c) 5
d) 7

Answer: 7

2. Eighty thousand seven hundred thirty three = ____.

a) 87033
b) 78033
c) 80733
d) 80373

Answer: 80733

3. Fill in the box: 500 + 55= 400 + ?

a) 55
b) 100
c) 155
d) 500

Answer: 155

4. 3567 + 5430 = ____.

a) 3567
b) 8799
c) 8997
d) 5430

Answer: 8997

5. Which of the following is the nearest ten for 53?

a) 70
b) 20
c) 50
d) 60

Answer: 50

6. What is the greatest whole number you can make using all the following digits?
3,5,1

a) 135
b) 315
c) 531
d) 351

Answer: 531

7. Yesterday was Thursday. What day is tomorrow?

a) Thursday
b) Friday
c) Saturday
d) Sunday

Answer: Saturday

8. Which of the following is true?

a) 34 is more than 43.
b) 45 is more than 54.
c) 54 is less than 45.
d) 45 is less than 54

Answer: 45 is less than 54

9. The maximum time for the maths test paper is 45 minutes. If the test starts at 10:55 am, then at what time does it end?

a) 9:40 a.m.
b) 11:50 a.m.
c) 11:40 a.m.
d) 11:55 a.m.

Answer: 11:40 a.m.

10. Convert 5 days 9 hours into hours.

a) 119 hours
b) 129 hours
c) 127 hours
d) None of these

Answer: 129 hours

11. A family consumes 3 L 550 mL of milk every day. What will be their milk consumption for the month of January?

a) 106 L 500 mL
b) 110 L 50 mL
c) 102 L 95 mL
d) 111 L 550 mL

Answer: 110 L 50 mL

12. Which one of the following is equal to 3+3+3+3+3?

a) 5+3
b) 5×3
c) 5−3
d) 5÷3

Answer: 5×3

13. The smallest 4-digit number that can be formed using the digits 7, 8, 0, 9 without repeating the digits is:

a) 9087
b) 7089
c) 7890
d) 7809

Answer: 7089

14. Which of the given options shows the correct expanded form of 8904?

a) 800 + 900 + 0 + 4
b) 8,000 + 900 + 0 + 4
c) 8,000 + 0 + 90 + 4
d) 8,000 + 900 + 0+ 40

Answer: 8,000 + 900 + 0 + 4

15. In the number 52, what is the place value of 2?

a) ones
b) tens
c) hundreds
d) none of these

Answer: ones

16. How many 3's are there in 18?

a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Answer: 6

17. Madan goes to play tennis at 5:00 pm and reaches home at 7:00 pm. How long does he play?

a) 2 hours
b) 4 hours
c) 6 hours
d) 12 hours

Answer: 2 hours

18. Find the missing numbers in the number series given below.
53, 48, 43, 38, _, 28, 23, _

a) 34 and 29
b) 33 and 18
c) 37 and 18
d) 33 and 21

Answer: 33 and 18

19. Riya bought 80 oranges and 70 apples. How many fruits did she buy in all?

a) 10
b) 15
c) 150
d) 510

Answer: 150

20. If 678 means PIT, what does 876 mean?

a) PTI
b) TPI
c) TIP
d) PIT

Answer: TIP

21. The weight of an apple is best measured in __

a) Inches
b) Millimetres
c) Litres
d) Grams

Answer: Grams

22. How many hours make a day?

a) 12 hours
b) 24 hours
c) 18 hours
d) 22 hours

Answer: 24 hours

23. Rohit and Karan played a basketball game. They scored a total of 20 baskets. If Rohit scored 3 baskets, how many baskets did Karan score?

a) 3
b) 5
c) 17
d) 9

Answer: 17

24.  _ x _ =28, then find the two numbers.

a) 4 and 5
b) 5 and 7
c) 7 and 4
d) 4 and 6

Answer: 7 and 4

25. Subtract: 324 – 34 = _

a) 280
b) 290
c) 209
d) none of these

Answer: 290

26. Which of the following is equal to one?

a) 1×1
b) 9÷9
c) 1+0
d) All of these

Answer: All of these

27. Find the difference: Rs. 24656 and Rs. 32750.85.

a) Rs. 8904.85
b) Rs. 8094.85
c) Rs. 9084.85
d) None of these

Answer: 8094.85

28. How many hundreds are there in 1802?

a) 8
b) 800
c) 80
d) none of these

Answer: 8

29. Which one of the following is true?

a) 1+0=10
b) 1−0=9
c) 1×1=11
d) 1÷1=1

Answer: 1÷1=1

30. Priya put 70 plastic cups in the first stack, 80 plastic cups in the second stack, and 90 plastic cups in the third stack. If this pattern continues, how many plastic cups will priya put in the fifth stack?

a) 100
b) 108
c) 106
d) 110

Answer: 110

31. 72031 + 4521 + 1311 = ____.

a) 77836
b) 77863
c) 72031
d) None of these

Answer: 77863

32. Which one of the following has greater value?

a) 500 centimetre
b) 6 metre
c) 525 millimetre
d) 565 millimetre

Answer: 6 metre

33. What is the standard form of 7,000 + 800 + 20 + 5?

a) 7,285
b) 7,825
c) 7,852
d) 7,528

Answer: 7,825

34. Divide the product of [4] and [8] by [16].

a) 4
b) 2
c) 5
d) 3

Answer: 2

35. Which one of the following numbers should be subtracted from 67 to get 37?

a) 30
b) 37
c) 31
d) 27

Answer: 30

36. Is 43 – 20 even or odd?

a) even
b) odd
c) can’t say
d) none of these

Answer: odd

37. There are 11 boys and 19 girls in theI class. 1 boy and 3 girls are absent from school today. How many pupils are present?

a) 22
b) 26
c) 28
d) 30

Answer: 26

38. Fill in the missing number?
___ – 564 = 254

a) 881
b) 818
c) 188
d) none of these

Answer: 818

39. Which is not true?

a) 6,473 > 6,374
b) 6,473 < 6,473
c) 6,473 > 6,348
d) 6,473 > 6,347

Answer: 6,473 < 6,473

40. 48 has 8 ones and ____ tens.

a) 8
b) 4
c) 12
d) 2

Answer: 4

41. Which of these is the same as 3945 - 1540?

a) 1780 + 1345
b) 1250 + 1155
c) 2790 - 255
d) 3780 - 1275

Answer: 1250 + 1155

42. Ravi has 30 eggs. He has 2 empty egg cartons that can hold 12 eggs per carton. How many eggs are left with him?

a) 6
b) 12
c) 18
d) 5

Answer: 6

43. Which of the following number is even?

a) 7
b) 13
c) 24
d) none of these

Answer: 24

44. What is the least whole number you can make using all of the following digits?
4, 7, 2, 9,

a) 7942
b) 2479
c) 9742
d) none of these

Answer: 2479

45. What number is in the hundreds place of 1,354?

a) 1
b) 3
c) 5
d) 4

Answer: 3

46. 64 books are placed equally in 8 boxes. How many books does each box contain?

a) 10
b) 7
c) 8
d) 5

Answer: 8

47. Anu bought 7 kg of pink pebbles, 2 kg of red pebbles and 6 kg of blue pebbles. She mixed them and packed them equally into 5 bags. What was the weight of the mixed pebbles in each bag?

a) 3 kg
b) 15 kg
c) 6 kg
d) 9 kg

Answer: 3 kg

48. How do you write 46 using words?

a) Sixty Four
b) Forty Six
c) Sixty Six
d) None of these

Answer: Forty Six

49. A cyclist has to run a race of 15 km 750 m. If his speed is 5 km/h, then how much time will he take to complete the race?

a) 2 hours 45 minutes
b) 3 hours 09 minutes
c) 3 hours 30 minutes
d) 3 hours 15 minutes

Answer: 3 hours 09 minutes

50. Which one of the following is more than 17 + 59?

a) 58
b) 53
c) 77
d) 48

51. Which item is the heaviest?

a) Girl in a jacket
b) Girl in a jacket
c) Girl in a jacket
d) Girl in a jacket

Answer: 3 hours 09 minutes

Answer: 77

Are you a student and planning to register for the biggest CREST Mathematics Olympiad? Then you must be worried about how to give your preparation a final touch. Here’s the best tip to bind up your preparation! Maths Olympiad sample papers are a unique way of summing up your months of preparation for the Olympiad exams. With the help of Maths Olympiad previous years’ question papers for class 3 students can test all they have prepared and studied for the examination. It works as a mirror to show candidates their weak areas and strengths. This allows students to then work particularly on the topics that they are lacking in. CREST Olympiads offers sample papers for class 3 online for free download and practice. Get your hands on these sample papers and give your preparation the perfect ending.

Solving Maths Olympiad questions has enormous benefits like developing problem-solving skills, improving time management skills and so on. It also gives an idea about the questions asked in the actual examination. So always remember to add practicing sample papers in your preparation guide for the Olympiad exams.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : a | Q.2 : c | Q.3 : c | Q.4 : b | Q.5 : b | Q.6 : d | Q.7 : c | Q.8 : a | Q.9 : d | Q.10 : a

70%