CREST Mathematics Olympiad Class 4 Sample Papers

Sample PDF of CREST Mathematics Olympiad for Class 4:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Numerals and Number Names, Number Sense (5-digit numbers), Computation Operations, Fractions, Length, Weight, Capacity, Time, Money, Geometry, Perimeter of Various Shapes, Symmetry, Conversions, Data Handling.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

What is the perimeter of the given figure?



Q.2

What is the difference between the place values of 7 in the number 78,746?

Q.3

Express the following picture as mixed fraction:



Q.4

Seren bought 5 kg of fruits. His neighbour borrowed three-fifth of the fruits from him. What amount of fruits was borrowed?

Q.5

Mitti bought 5 stick ice-creams, 4 cone ice-creams, and 6 cup ice-creams. The cost of a stick ice-cream, a cone ice-cream, and a cup ice-cream is 35 cents, 45 cents and 30 cents, respectively. Find the total amount of money paid by her:

Q.6

What number will come at the hundred's place if Ria takes the product of 1235 and 23?

Q.7

Amy's monthly income is 36,000 cents. Two-third of it is used for paying house rent and one-fourth is used for household expenditure. How much money is left with him?

Q.8

Siel reaches home from her school at 3:15 pm. After spending 20 minutes in finishing her food, she travels for 15 minutes to attend her piano class that lasts for 1 hour and 15 minutes. She then travels for 10 minutes to reach her dance class. After spending 45 minutes in the dance class, she reaches home in 15 minutes. When does her dance class end?

Q.9

Which of these computations would solve the following problem?
126 candies were shared equally among 6 children.

Q.10

Find P - Q if:

     1 P 5 7
         ×Q 2
     3 9 1 4
 5 8 7 1    
 6 2 6 2 4

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1dQ.2bQ.3cQ.4bQ.5aQ.6cQ.7aQ.8bQ.9bQ.10b

Maths Olympiad Questions For Class 4

1. Which of the following cannot be qualified as a valid roman numeral?

a) CDXXX
b) CDXIV
c) CDXXV
d) CDV

Answer: CDXXX

2. 28, 35, 42, 49 and 56 are all multiples of which number?

a) 7
b) 3
c) 12
d) 8

Answer: 7

3. If ‘flower’ is called ‘tree’, ‘tree’ is called ‘red’, ‘red’ is called ‘gold’, ‘gold’ is called ‘white’, then with which of the following items, jwellery is made?

a) Tree
b) Red
c) White
d) Flower

Answer: White

4. If A = 2, B = 3, C = 4, ___
What is the answer to the sum B + E in the above order?

a) I
b) J
c) G
d) H

Answer: H

5. What is the value of four in the number? 890,465

a) 4
b) 4,000
c) 400
d) 40

Answer: 400

6. Fill in the blank:

345 × 42 _____ 281 × 45

a) <
b) >
c) is equal to
d) Can not be determined

Answer: >

7. Which pair of numbers best completes the mathematical statement given below?
13 + – 7 =

a) 8 and 13
b) 8 and 14
c) 9 and 18
d) 9 and 14

Answer: 8 and 14

8. Fill in the blank
186 + 6 ____ 3 = 849

a) 9
b) 4
c) 7
d) None of these

Answer: 7

9. Roman numerals XL is same as:

a) 100 + 40
b) 60 – 10
c) 100 – 40
d) 100 – 60

Answer: 100 – 60

10. What is the value of four in the number? 890,465

a) 4
b) 4,000
c) 400
d) 40

Answer: 400

11. Which one of the following is a prime number?

a) 21
b) 64
c) 49
d) 53

Answer: 53

12. Fill in the blank:

The difference of CCCXLVII and CLXVIII is ________

a) CLXXIX
b) CLXIX
c) CLX
d) CLIX

Answer: CLXXIX

13. 13 : 91 :: 131 : ?

a) 931
b) 943
c) 917
d) 931

Answer: 917

14. What number should come in the blank to make the given number sentence correct? 555 = 5 ×_____

a) 100
b) 55
c) 111
d) 11

Answer: 111

15. Fill in the blank:

The correct expanded form of forty-five thousand four hundred and fifty-nine will be ___________

a) 40,000 + 5,000 + 40 + 59
b) 45,000 + 400 + 50 + 9
c) 45,000 + 5,000 + 400 + 50 + 9
d) 40,000 + 5,000 + 400 + 50 + 9

Answer: 40,000 + 5,000 + 400 + 50 + 9

16. Find the number which has 4 hundreds, 15 tens and 25 ones.

a) 535
b) 557
c) 575
d) 775

Answer: 575

17. There were 3856 trees in a forest. In another forest, there were 4795 trees. How many more trees were there in the second forest?

a) 930
b) 939
c) 1689
d) 1600

Answer: 939

18. Which of the following is an incorrect match?

a) XLVIII = 48
b) LX = 60
c) XCIV = 94
d) CD = 600

Answer: CD = 600

19. Letter ‘Z’ has _____ lines of symmetry.

a) 1
b) 0
c) 2
d) 5

Answer: 1

20. The greatest odd factor of 30 is ___

a) 3
b) 36
c) 15
d) 18

Answer: 15

21. Raman has 8 boxes of mangoes. There are 5 mangoes in each box. Which one of the following options shows the total number of mangoes?

a) 8 + 5
b) 8 - 5
c) 8 x 5
d) 8 - 5

Answer: 8 x 5

22. You are the eighth in a line to swing at the playground. If every person ahead of you swings for 5 minutes. How long will you wait to swing?

a) 5 minutes
b) 13 minutes
c) 35 minutes
d) 40 minutes

Answer: 35 minutes

23. A teacher brings a bag of crayons to distribute to her class of 40 children. If she plans to give 1 set of 8 crayons to each child and have no extra crayons in the bag, then how
many crayons should be there in the bag?

a) 48
b) 320
c) 49
d) 40

Answer: 320

24. If, in a certain code language, the word MONTY is written as YTNOM, then how will you write the word ANDROMEDA in that language?

a) ADEMORDNA
b) RDNAOADEM
c) ADEMORDNA
d) ADEORMDNA

Answer: ADEMORDNA

25. Write the Roman Numeral for 1176.

a) MXXVI
b) MLXXVIC
c) MCILXX
d) MCLXXVI

Answer: MCLXXVI

26. Find all the factors of 12.

a) 2, 3, 4, 6
b) 1, 2, 3, 4, 6
c) 1, 2, 4, 6, 12
d) 1, 2, 3, 4, 6, 12

Answer: 1, 2, 3, 4, 6, 12

27. How do you write 5,104 using words?

a) Five thousand, one hundred four
b) Five thousand, four hundred two
c) one thousand, four hundred twenty four
d) Five thousand, four hundred one

Answer: Five thousand, one hundred four

28. If Maya takes 20 minutes to walk from home to school, then at what time she will leave her home to reach school at 8:10 a.m.?

a) 7:00 a.m.
b) 7:10 a.m.
c) 7:50 a.m.
d) 8:00 a.m.

Answer: 7:50 a.m.

29. Which one of the following is the smallest odd 3-digit number?

a) 100
b) 105
c) 103
d) 101

Answer: 101

30. Anil ran a race in 160 seconds. He ran 32 seconds faster than Amit. How long did Amit take to run the race?

a) 2 minutes 1 seconds
b) 2 minutes 37 seconds
c) 3 minutes 12 seconds
d) 3 minutes 30 seconds

Answer: 3 minutes 12 seconds

31. What is the remainder when 16 + 16 + 16 + 16 is divided by 4?

a) 16
b) 4
c) 2
d) 0

Answer: 0

32. Which one of the following numbers is in ascending order?

a) 767<717<771
b) 771<717<767
c) 717<771<767
d) 717<767<771

Answer: 717<767<771

33. There are _____ tens in 36520.

a) 12
b) 36
c) 365
d) 3652

Answer: 3652

34. Which one of the following is the 11th multiple of 11?

a) 111
b) 211
c) 121
d) 112

Answer: 121

35. There are 3 rows of strawberry plants. Each row has 6 plants. How many strawberry plants are there in all?

a) 9
b) 18
c) 22
d) 24

Answer: 18

36. What is 1/10 written as a decimal?

a) 1.0
b) 0.01
c) 0.001
d) 0.1

Answer: 0.1

37. What is the smallest 5-digit number formed by using 3, 1, 9, 7 and 4?

a) 13749
b) 13479
c) 13497
d) 14379

Answer: 13479

38. Which of the following is a factor of 380?

a) 0
b) 11
c) 38
d) 10

Answer: 10

39. Which is not a prime number?

a) 15
b) 18
c) 28
d) 8

Answer: 8

40. Rohan is 18th from the either end of the row of boys. How many boys are there in the row?

a) 26
b) 32
c) 36
d) 35

Answer: 35

41. 4 × 4 × 20 × 20 = 80 × ___

a) 80
b) 640
c) 120
d) 240

Answer: 80

42. If there are 8 pens in each box, how many pens are in 80 boxes?

a) 80
b) 8
c) 640
d) 540

Answer: 640

43. Jyoti bought a notebook for ?75 and a pencil for ?47. She gave ?150 to the cashier. How much money did Jyoti receive in change?

a) ?52
b) ?22
c) ?78
d) ?28

Answer: ?28

44. What is the place value of the 2 in the following number? 5,328,475

a) Thousands
b) Millions
c) Ten Thousands
d) Hundreds

Answer: Ten Thousands

45. Mr. Varma bought 8 boxes of pens. There are 12 pens in each box. What is the total number of pens Mr. Varma bought?

a) 72
b) 108
c) 56
d) 96

Answer: 96

46. How would you write four thousand forty two in numeral?

a) 4402
b) 4204
c) 4042
d) None of these

Answer: C

47. 2 × 2 × 5 shows factorization of which number?

a) 10
b) 12
c) 20
d) 100

Answer: 20

48. (60 ÷ 5) × 4 =

a) 12
b) 20
c) 48
d) 69

Answer: 48

49. Find the next term in the number series given below :
7, 14, 21, 28, 35, 42, ?

a) 54
b) 49
c) 64
d) 50

Answer: 49

50. Reverse of 173 is 371 and that of 251 is 152. Find the reverse of 131.

a) 113
b) 311
c) 131
d) 331

Answer: 131

Practicing Maths Olympiad questions is the best weapon for cracking CREST Mathematics Olympiad exams or any other competitive exam for class 4 students. The Maths Olympiad sample papers for class 4 include topic-wise questions for a thorough understanding and practice for the actual test. Candidates are repeatedly told to consider referring to sample papers and developing their knowledge based on the CREST Olympiads' designed practice papers to gain an advantage in the competition. The more a student practices sample papers, the more perfection they achieve.

The CREST Mathematics Olympiad previous years’ question papers for class 4 are available on the website for direct downloads. Students can also find the solutions given for each sample which can also be downloaded and checked for free. Candidates can cross-check their answers from the solutions given to analyze their performance and preparation for the exam. Hence, candidates must practice sample papers regularly for scoring top marks in the CREST Mathematics exam.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : d | Q.2 : b | Q.3 : c | Q.4 : b | Q.5 : a | Q.6 : c | Q.7 : a | Q.8 : b | Q.9 : b | Q.10 : b

70%