CREST English Olympiad Class 4 Sample Paper

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates. Sample PDF of CREST English Olympiad for Class 4:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Collocations, Spellings, Words related to Animals, Household Things, Clothes, Basic Emotions, Food and Animals, etc. Synonyms, Antonyms, Nouns, Pronouns, Verbs, Adverbs, Adjectives, Contractions, Articles, Prepositions, Conjunctions, Tenses, Punctuations and Jumbled Words, Basic Questions etc., Information Retrieval from Various Text and Image Types like Stories, Anecdotes, Pictures, Time-table Format, Messages, Invitations etc., Spoken and Verbal Expressions like Apology, Greetings, Introduction, Request, etc.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Please note that the dictionary which will be used for reference is Oxford Learner's Dictionary. This will be w.r.t. spellings & meanings. In case, if the word is not found in this dictionary, then it is assumed that this word does not exist.

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Read the given sentence and identify the expression:

I’m honoured to accept this position in the company and will work hard to make the team proud!



Q.2

Fill in the blank with the most appropriate option:

They waited ________ for some time and then started off.



Q.3

Fill in the blank using a suitable conjunction:

Would you mind going to the library to take notes ______ you will write on your own?

Q.4

Fill in the blank using a suitable conjunction:

The milk which we bought from outside for consumption should be kept in the refrigerator ________ it will not get spoiled.



Q.5

Fill in the blank using a suitable preposition:

I completely understand it is not easy to learn all the topics ______ five days.

Q.6

Choose the correct plural for the given noun:

We went to watch a 'movie'.



Q.7

Fill in the blank using present perfect tense:

I ______ (visit) a safari park.



Q.8

Fill in the blank with the correct past simple form of the tense: 

He ______ fourteen novels, but none of them ______ a prize.

Q.9

Fill in the blanks with suitable articles:

She is _______ vegetarian. You won’t get ________ meat at her house.



Q.10

Read the given sentence and identify the expression:

Hurrah! She's here at last!

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1aQ.2bQ.3bQ.4aQ.5dQ.6cQ.7aQ.8bQ.9cQ.10b

English Olympiad Questions for Class 4

1. Choose the right word.

I repair vehicle. I am a ________

a) Plumber
b) Engineer
c) Mechanic
d) Carpenter

Answer: Mechanic

2. Fill in the correct preposition: 
The ladder rested __________ the wall.

ladder

a) On
b) Against
c) Beside
d) Upon

Answer: Against

3. Choose the correct word/phrase to complete the sentence.

You ________ wear a helmet or you will be fined by the traffic police.

a) might
b) can
c) must
d) don’t have to

Answer: must

4. Choose the right word. I play football for my country. I am a ________

Footballer

a) Cricketer
b) Hockey player 
c) Footballer
d) Tennis player

Answer: Footballer

5. Choose the correct option to fill in the blanks.

The driver was driving the school bus very fast. We told him to please __________ down.

a) slow
b) calm
c) get
d) hurry

Answer: slow

6. Observe the following pictures and select the option that best represents the picture in each case.

musicians

a) band of musicians 
b) gang of musicians
c) troop of musicians 
d) cluster of musicians

Answer: band of musicians 

7. Choose the best option to complete each conversation.

Mandy: Hey! Perry did you see the match last night?
Perry: No, while I ___________ the match, the power went off, so I couldn’t watch the whole match.

a) watched
b) watch
c) was watching
d) will watching

Answer: was watching

8. Choose the incorrect sentence.

a) Atharv is playing football
b) Sumit lose his pen yesterday
c) I like playing kabaddi
d) Math is my favorite subject

Answer: Sumit lose his pen yesterday

9. Choose the right word. I repair vehicles. I am a _______ 

Mechanic

a) Plumber
b) Engineer 
c) Mechanic
d) Carpenter

Answer: Mechanic

10. Choose the correct word/phrase to complete each sentence.

I feel tired today. I ________ very well last night.

a) didn’t slept
b) hasn’t slept
c) didn’t sleep
d) having slept

Answer: didn’t sleep

11. Choose the odd pair.

a) Engineer : Bridge
b) Teacher : Football
c) Patient : Medicine
d) Car : Driver

Answer: Teacher : Football

12. A noun that gives a common name to persons, places or things of the same kind is called a _____.

a) collective noun
b) proper noun
c) common noun
d) none of these

Answer: common noun

13. She has been dancing _______ three hours.

a) To
b) For
c) At
d) From

Answer: For

14. Which word is pronoun here

I am a student. This is my book.

a) am
b) book
c) my
d) none of these

Answer: my

15. Identify the kind of pronoun the underline word has.

The watch kept on the table is yours.

a) Possessive Pronoun
b) Demonstrative Pronoun
c) Reflexive Pronoun
d) Interrogative Pronoun

Answer: Possessive Pronoun

16. Complete the word using the letters from the given option.

When he sings a song with his amazing voice, everyone started ___ ing.

a) Cry
b) Cheer
c) Fighting
d) Run

Answer: Cheer

17. Arrange the jumbled words to make a meaningful sentence:

will/ again/ apologize/ never/ he/ I/ here/ If/ him/ not/invite

a) If hedoesn’t apologize, Iwillinvitehimneverhereagain.
b) If hedoesn’t apologize, Iwillneverinvitehimhereagain.
c) I will never invite him here again, he doesn’t apologize if.
d) All of these

Answer: If hedoesn’t apologize, Iwillneverinvitehimhereagain.

18. Choose the correct antonym for ‘appoint’

a) refuse
b) passive
c) dismiss
d) none of these

Answer: refuse

19. Fill in the blank

Sony always _____ burger when hungry.

a) Sleep
b) Cut
c) Eat
d) Drink

Answer: Eat

20. Choose the odd one.

a) Car
b) Truck
c) Bus
d) Cycle

Answer: Cycle

21. Fill in the blanks with suitable pronouns in the following:

Jatin, are these books __________?

a) His
b) Me
c) Yours
d) Him

Answer: Yours

22. Tom _____ football on every Sunday.

a) Gives
b) Plays
c) Break
d) Throw

Answer: Plays

23. Complete the sentence with the correct spelling of the word.

Marry and her mom travelled to Australia. They like visiting ____ countries.

a) Forin
b) Phoren
c) Foreign
d) Foerien

Answer: Foreign

24. fill in the blank with correct form of verb:

She_____first in the class last year.

a) Stand
b) Stood
c) Will stand
d) All of these

Answer: Stood

25. Sam was _____ the car last evening.

a) Enjoying
b) Driving
c) Playing
d) Dancing

Answer: Driving

26. Fill in the blank with correct verbs:

He ___ in the exam last year.

a) fails
b) fail
c) failed
d) failing

Answer: failed

27. Find the letter which will end the first word and start the second one. RUI ___ EAR

a) B
b) T
c) N
d) K

Answer: N

28. Fill in the blank

I am going ___ attend the party.

a) with
b) on
c) to
d) for

Answer: to

29. Complete the sentence with the correct spelling of the word.

Marry and her mom travelled to Australia. They like visiting ____ countries.

a) Forin
b) Phoren
c) Foreign
d) Foerien

Answer: Foreign

30. Fill in the blank with correct verbs

The sun ___ in the east and ___ in the west.

a) set, rises
b) rises, set
c) rise, sets
d) rises, sets

Answer: rises, sets

31. Fill in the blank using the correct spelling:

Mr. Sunderan teaches Maths. He is a __________.

a) mathamatician
b) mathematics
c) mathematician
d) mathmatisian

Answer: mathematician

32. Fill in the blank

Computer is ____ electronic device.

a) The
b) A
c) An
d) To

Answer: An

33. Find the analogy:

Architect: Building :: Sculptor: ?

a) Book
b) Statue
c) Stone
d) Museum

Answer: Statue

34. Complete the sentence with the correct spelling of the word.

The air hostess treats the passengers _____ in the Aeroplan

a) cordially
b) kordially
c) cordally
d) cardially

Answer: cordially

35. Find the next pair of letters in the following series:

AH, BI, CJ, DK, ___

a) ST
b) EF
c) MN
d) EL

Answer: EL

36. Fill in the blank using Present Perfect tense:

I ______ (visit) a safari park

a) have visited
b) has visited
c) had visited
d) will visits

Answer: have visited

37. Choose the correct word to complete the sentence.

I want to return _____ pen which I had taken yesterday from you.

a) His
b) Your
c) Her
d) You

Answer: Your

38. Fill in the blank with correct past simple tense:

He ______ fourteen novels, but none of them ______ a prize.

a) has written, won
b) wrote, won
c) had written, had won
d) wrote, wins

Answer: wrote, won

39. Choose the noun in the following sentence: Florida is very famous for its apples.

a) Florida
b) very
c) famous
d) for

Answer: Florida

40. Choose the nouns:

Ben hit the ball over the fence.

a) Ben, ball, fence
b) ball, fence
c) Ben, ball
d) hit, ball, fence

Answer: Ben, ball, fence

41. Find the antonyms of the words given in capital letters:

SINCERE

a) Candid
b) Honest
c) Dishonest
d) Selfish

Answer: Dishonest

42. Select the correct option that can replace the group of words:

Not occupied by human beings

a) unfriendly
b) inhumane
c) unknown
d) uninhabited

Answer: uninhabited

43. Fill in the blank with correct option. A sentence that asks a question is called an _____ sentence.

a) Interrogative
b) Exclamatory
c) Imperative
d) Assertive

Answer: Interrogative

44. Fill in the blanks with suitable pronouns:

Look at the picture. How beautiful __ is!

a) he
b) it
c) she
d) his

Answer: it

45. The hockey players play with the hockey_______.

a) Stick
b) Stucks
c) Struck
d) Stuck

Answer: Stick

46. Sachin is a good reader and he visits ____ every Sunday.

a) Libry
b) Library
c) Liabari
d) Lybrary

Answer: Library

47. Which one of the following is an example of a assertive sentence?

a) Who is hosting the dinner tonight?
b) Be careful while crossing the road.
c) I drink a cup of tea every morning.
d) What a beautiful beach !

Answer: I drink a cup of tea every morning.

48. I want to return _____ pen which I had taken yesterday from you.

a) His
b) Your
c) Her
d) You

Answer: Your

49. The definition of a word is given, you have to identify the word from the given options.

Definition : A student studying in the same class with you.

a) Classmate
b) Friend
c) Student
d) All of these

Answer: Classmate

50. Choose the correct Reply from the conversation.

Sport Trainer: You are not following the game rules even after nstructing again and again.
Trainee: “__________________________________”.

a) Look, I just forgot, okay. Sorry for not following the rules.
b) I would like to apologize for not following rules.
c) What do you want me to say? I forgot. I am sorry.
d) Sorry but no sorry its difficult to follow rules.

Answer: I would like to apologize for not following rules.

The purpose of class 4 English Olympiad exam is to assess students' knowledge of numerous topics in the subject. Every student wants to do well in their tests, but in order to do so, they must devote a significant amount of time and effort to their studies. English Olympiad sample papers for class 4 are an excellent resource for students looking to improve their grades.

English Olympiad previous years’ question papers for class 4 are available for practice to students & can be downloaded from this page.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : a | Q.2 : b | Q.3 : b | Q.4 : a | Q.5 : d | Q.6 : c | Q.7 : a | Q.8 : b | Q.9 : c | Q.10 : b

70%