CREST English Olympiad Class 2 Sample Paper

Sample PDF of CREST English Olympiad for Class 2:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Collocations, Spellings, Words Related to Animals and their Sounds, Clothes, Body Parts, Basic Emotions, Food, etc. Nouns, Pronouns, Verbs, Adverbs, Adjectives, Articles, Prepositions, Conjunctions, Contractions, Word Order, Punctuation, Simple Tenses, Information Retrieval from Various Text Types like Stories, Short Dialogues, Messages, Invitations, etc., Spoken and Verbal Expressions like Thanking, Greeting, Permission, Introduction, etc.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Please note that the dictionary which will be used for reference is Oxford Learner's Dictionary. This will be w.r.t. spellings & meanings. In case, if the word is not found in this dictionary, then it is assumed that this word does not exist.

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Read the given sentence and spot the adjective:

The house which Jack built was impressive.



Q.2

Fill in the blank with the correct tense form:

My brother __________ in Bangkok.

Q.3

Choose the correction option to fill in the blank:

The words "we have" can be shortened to __________________.

Q.4

Rearrange the words to make a meaningful sentence:

Today / I / feeling / very / am / happy



Q.5

Fill in the blank with the correct tense form:

My mother _______ a lot.



Q.6

Fill in the blank with an appropriate determiner:

There is very ______ money left in my piggy bank.



Q.7

Read the given sentence and spot the nouns:

The car moved fast and he had no control over it.



Q.8

Fill in the blank with the correct punctuation mark:

Great ____ I am so happy that you scored really well on your unit test.



Q.9

Fill in the blank with a suitable option:

Nobody ________ that she is innocent.



Q.10

Read the given sentence and spot the adjective:

This book is based on a true story.



Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1cQ.2bQ.3aQ.4cQ.5cQ.6dQ.7bQ.8cQ.9bQ.10a

English Olympiad Questions for Class 2

1. Choose the correct answer:

What is the sound made by bats called? 

Screech  

a) Click
b) Gibber
c) Screech
d) Meow

Answer: Screech

2. Choose the correct word:
One toe, many ___

a) tos
b) toes
c) toses

Answer: toes

3. The children are playing in the _______.

Park

a) postoffice
b) hospital
c) park
d) waterpark

Answer: park

4. Children like to with toys.

a) walk
b) play
c) talk

Answer: play

5. Use the picture to choose the right word:

dog

a) A cat 
b) A rat
c) A dog
d) An umbrella

Answer: A dog

6. Which one of the following words rhymes with TEA?

a) Coffee
b) Water
c) Sea
d) Milk

Answer: Sea

7. Choose the odd word out.

a) Airport
b) Lake
c) Airplane

Answer: Lake

8. A cobbler___________ our shoes.

a) mends
b) wash
c) break

Answer: mends

9. Fill in the blank with missing letters to make the word that you see in the picture:

R_ _ _O

Radio

a) ODI
b) EDI
c) ADI
d) UDI

Answer: ADI

10. Unjumble the given letters to form the correct word shown in the picture:

rotrca

Carrot

a) Carrot
b) Crraot
c) Torraoc
d) Corrat

Answer: Carrot

11. Choose the right spelling.

a) Elephant
b) Elaphent
c) Elefant

Answer: Elephant

12. I ___________ a zebra in the zoo.

a) see
b) saw
c) seen

Answer: saw

13. The earth is _______ like a ball.

a) round
b) square
c) triangle

Answer: round

14. Which one of the following is a common gender?

a) Father
b) Friend
c) Mother
d) Chair

Answer: Friend

15. Which one of the following options describes the picture correctly?

fair

a) This is a picture of a fair. People fight here.
b) This is a picture of a fair. People enjoy it here.
c) This is a picture of a fair. People do not come here.
d) All of these

Answer: This is a picture of a fair. People enjoy it here.

16. choose the best word. I was hungry___________ I ate only one chapati.

a) but
b) and
c) so

Answer: but

17. Identify noun in the following sentence:

He comes from Patna

a) He
b) Comes
c) Patna
d) All of these

Answer: Patna

18. Choose the best reply to complete the conversation.

Jatin: Hello! My name is Jatin. What?s your name?
Mala: ______________

a) I?m Mala
b) I like your name.
c) It?s a short name.

Answer: I?m Mala

19. Which one of the following words has been misspelled?

a) Principael
b) Teacher
c) Student
d) All of these

Answer: Principael

20. Fill in the blanks with correct option.

You must ____ well in the exam.

a) did
b) done
c) does
d) do

Answer: do

21. What will you say when you request someone for help?

a) Thank you
b) Sorry
c) Excuse me
d) Please

Answer: Please

22. Choose the best reply to complete the conversation.

Sandy: How are you?
Andy: ____________ , thanks.

a) I’m awesome!
b) I’m fine
c) I don’t like tea

Answer: I’m awesome!

23. Choose the correct answer:

There is/are _____________ in this picture.

Fruits

a) fruits and vegetables
b) only fruits
c) only vegetables
d) only man

Answer: fruits and vegetables

24. Fill in the blank with correct option (aricles).

He is _____ astronaut.

a) an
b) a
c) the
d) no article

Answer: an

25. Arrange P, Q, R, and S, in order to make meaningful sentences:

R – him S – I caught Q – red P: handed

a) PQRS
b) SRQP
c) RQSP
d) SQRP

Answer: SRQP

26. Fill the blanks with correct articles:

The world is ________________ happy place.

a) A
b) An
c) The
d) All of these

Answer: a

27. Choose the right sentence:

balloons

a) The children are playing with a ball.
b) The children are flying kites.
c) The children are playing with balloons.
d) The children are playing with toys.

Answer: The children are playing with balloons.

28. Edward made a mistake _________ he refused to admit it.

a) if
b) as
c) so
d) but

Answer: but

29. Choose the appropriate sound that the following animal makes:

Whale

a) shouts
b) whistles
c) hums
d) dims

Answer: whistles

30. Read the given sentence and spot the adjective:

This book is based on a true story

a) true
b) based
c) book
d) story

Answer: true

31. My family ________ an amazing time last weekend in Beverly Hills.

a) has
b) have
c) had
d) will have

Answer: had

32. Find the opposite meaning of PRETTY.

a) Beautiful
b) Good
c) Ugly
d) None of these

Answer: Ugly

33. The phone ______ can you answer it, please?

a) Rang
b) Ring
c) Rings
d) Is ringing

Answer: Is ringing

34. Fill in the blank with a suitable article:

What time can I expect you _______ home?

a) a
b) the
c) no article required
d) an

Answer: no article required

35. What is the correct plural of Rabbit?

a) Rabbets
b) Rabbits
c) Raebbits
d) None of these

Answer: Rabbits

36. Use the clues to choose the right word:

You use this to fly from one place to another -

a) A train
b) A car
c) A helicopter

Answer: A helicopter

37. Fill in the blank with the correct tense form:

My mother _______ a lot.

a) to shop
b) shopping
c) shops
d) shop

Answer: shops

38. Use the most suitable word to fill in the blank.

A washing machine is used to ___________ clothes.

a) colour
b) wash
c) fold
d) cut

Answer: wash

39. I _________ for my pen. Have you seen it?

a) Am looking
b) Look
c) Will look
d) Looking

Answer: Am looking

40. Select a suitable determiner and fill in the blank:

Mom : Look at the bowl of cherries there.
Me : _________ cherries are delicious!

a) Their
b) This
c) That
d) Those

Answer: Those

41. Find the same meaning of CLEVER.

a) Stupid
b) Shrewd
c) Unknown
d) None of these

Answer: Shrewd

42. Fill in the blank with a suitable option:

Nobody ________ that she is innocent.

a) beliefs
b) believes
c) believe
d) belief

Answer: believes

43. Find the analogy. If potato is to vegetable then banana is to______.

a) vegetable
b) fruit
c) flower
d) None of these

Answer: fruit

44. Fill in the blank with an appropriate option:

Shaurya __________ a pen to the newcomer.

a) borrowed
b) asked
c) lend
d) lent

Answer: asked

45. Arrange the jumbled alphabets to make a meaningful word

R A T N I

a) Rtian
b) Train
c) Trian
d) None of these

Answer: Train

46. Look at the image given and answer the question:

What are the children doing?

Children

a) Children are sleeping.
b) Children are reading.
c) Children are eating breakfast.
d) Children are enjoying themselves.

Answer:
 Children are enjoying themselves.

47. Use the appropriate homophones in the given sentence:

Yesterday, I took my ______ on the terrace to show him the ______.

a) sun, sunn
b) son, sunn
c) son, sun
d) sun, son

Answer: son, sun

48. Identify the word for countable and uncountable nouns

I met ____ people at the party.

a) any
b) little
c) many
d) all of the above

Answer: many

49. Choose the correct punctuation mark and fill in the blank:

When is raj going to play baseball _____

a) !
b) ,
c) .
d) ?

Answer: !

50. Choose the best word

It is very cold ____ I am wearing a sweater.

a) so
b) because
c) but
d) my

Answer: so

The optimal time to begin working on the CREST English Olympiad sample papers for class 2 is two months before the exam. Students must have completed their syllabus and gone through the review process by this time. All they need now is some more practice on English Olympiad questions. Students can refer to CREST English Olympiad previous years’ question papers for that.

Having a good grip on each and every topic under the English syllabus is very important. With the practice of sample papers, candidates can get a deeper understanding of the types of questions and ways to answer them. Make use of these test papers to score excellent marks in the examination and secure the top ranks.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : c | Q.2 : b | Q.3 : a | Q.4 : c | Q.5 : c | Q.6 : d | Q.7 : b | Q.8 : c | Q.9 : b | Q.10 : a

70%