CREST English Olympiad Class 10 Sample Paper

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates. Sample PDF of CREST English Olympiad for Class 10:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Synonyms, Antonyms, Analogies and Spellings, One Word, Word Order, Nouns, Verbs, Adverbs, Adjectives, Articles, Prepositions, Conjunctions, Punctuations, Voices, Narration. Concord, Question Forms, Tenses, Conditionals, Modals, Collocations, Phrasal Verbs, Idioms, Homonyms and Homophones, Words Related to weather, Countries, Language and People, Global Problems, etc., Information Retrieval from Various Text Types like Encyclopaedias, Dictionaries, etc., Understand Information Presented in Instruction Manual Format, Message Format and Others, Comprehension Based on Editorials, Essays and Advanced Texts., Spoken and Written Expressions like Giving/Accepting Compliments, Agreeing, Disagreeing, Requesting, Seeking Information, Pronunciation, etc.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Please note that the dictionary which will be used for reference is Oxford Learner's Dictionary. This will be w.r.t. spellings & meanings. In case, if the word is not found in this dictionary, then it is assumed that this word does not exist.

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Fill in the blank with the most appropriate option:

Simona had finished her homework when her mother _________ from work.

Q.2

Choose the correct option to fill in the blank:

I was so surprised. His new apartment was _____________ decorated.

Q.3

Join the parts to make a meaningful sentence:

1.to think she had let it go 2. he was troubled by it 3. on this long without realising 4.it was embarrasing

Q.4

Complete the sentence using the most appropriate option:

Liam didn't say _____________________.

Q.5

Choose the most suitable option to fill in the blank:

The police pushed the people back to make ________ for Prime Minister's car to pass.

Q.6

Check the prefix and fill in the blank using a correct option:

We got late for the airport and missed our flight. He ____________ the time.

Q.7

Choose the most suitable option to fill in the blank:

Snapchat is an American multimedia instant messaging app and service developed by Snap Inc., originally Snapchat Inc. One of the principal features of Snapchat is that pictures and messages are usually only available for a short time before they become inaccessible to their recipients. Snapchat lets you easily talk with friends, view Stories from around the world, and explore news in Discover. Life's more fun when you live in the moment!

What can be done through snapchat?

Q.8

Choose the antonym for the word in quotes:

At his success in the examination, he felt 'elated'.

Q.9

Choose the most suitable option to fill in the blank:

If your company is such as a good employer, why ________________ for your computer training?

Q.10

Identify the type of adjective:

These materials are of better quality than those of the last dispatch.

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1dQ.2cQ.3bQ.4aQ.5dQ.6bQ.7dQ.8bQ.9aQ.10b

English Olympiad Questions for Class 10

1. Fill in the blank with the appropriate conjunction: I arrived on time; _________, the others were late.

a) but
b) as
c) and
d) however

Answer: however

2. Find out the RELATION between the given two words in capital letter and pick up one word proportionately from the options that bear the same relation:

VIDEO: CASSETTE :: COMPUTER : ________

a) FILE
b) FOLDER
c) FLOPPY
d) MOUSE

Answer: FLOPPY

3. Select options (synonyms) to the given words:

Emanate

a) To bring out
b) To elaborate about
c) To emphasise on something
d) To produce/show something

Answer: To produce/show something

4. In the following questions three of the groups are alike while one is different. Find the ODD ONE out:

a) Picture
b) Newspaper
c) Pamphlet
d) Magazine

Answer: Picture

5. Select the most suitable option to fill the blank:

He ______________ solved the problem.

a) hisself
b) he-self
c) himself
d) myself

Answer: himself

6. Find out the MISSPELLED word.

a) INDISTRUCTIBLE
b) IMPRESSIVE
c) MAINTAIN
d) UNCOUTH

Answer: INDISTRUCTIBLE

7. Select options with correct tense form of verb, to fill the blank:

The Earth’s gravity _______ us from floating in the air.

a) keep
b) will keep
c) has kept
d) keeps

Answer: keeps

8. Choose the best word/phrase to complete the sentence:

A perfume usually consists ____ a substance that is generally known ____ essential oils.

a) of, as
b) in, by
c) of, an
d) in, an

Answer: of, as

9. Select options (antonyms) to the given words:

expand

a) contrast
b) contract
c) inplant
d) implant

Answer: contract

10. Choose the best word / phrase to complete the sentence.

I’m sure you’II have no _____________ the exam.

a) difficulties to passing
b) difficulty for pass
c) difficulty passing
d) difficulty of passing

Answer: difficulty passing

11. Select the most suitable option to fill the blanks:

A ______ of wild animals.

a) pack
b) zoo
c) litter
d) troop

Answer: zoo

12. Find out the misspelt word:

a) SILLY
b) AUSPICEUS
c) DEXTEROUS
d) AMENDMENT

Answer: AUSPICEUS

13. Give the usage of the word underlined:

I was about to go to bed when there was a knock at the door.

a) Adjective
b) Adverb
c) Preposition
d) Pronoun

Answer: Preposition

14. In the following questions each of the bold words given below is followed by four options. Choose the correct ANTONYM of the bold words from the options:

Fake

a) Counterfeit
b) Valid
c) Real
d) Vicious

Answer: Real

15. Choose the correct modal which can be used in the sentence:

_____ I come in?

a) Can
b) May
c) Could
d) might

Answer: May

16. Fill in the blank:

_____I in your place, I would keep quiet.

a) Am
b) Were
c) Would
d) Was

Answer: Were

17. In the following questions each of the bold words given below is followed by four options. Choose the correct ANTONYM of the bold words from the options:

Destroy

a) Annihilate
b) Accumulate
c) Collect
d) Build

Answer: Build

18. Use the verb form of ‘success’ in the following sentence:

He is sure of success.

a) Success is sure to him.
b) He knows of his success.
c) That he will succeed is known to him.
d) He is sure that he will succeed.

Answer: He is sure that he will succeed.

19. Choose the correct meaning of the phrase from the options given below:

An uphill task.
a) An easy task
b) A very difficult job
c) To go for mountaineering
d) A very big responsibility

Answer: A very difficult job

20. Change the active voice into passive voice:

Sana likes this pen.

a) This pen is liked by sana.
b) This pen has been liked by sana.
c) This pen was liked by sana.
d) This pen was not liked by sana.

Answer: This pen is liked by sana.

21. Give the one word substitution of the sentence given below:

A long wandering journey

a) Trip
b) Odyssey
c) Stroller
d) Excursion

Answer: Odyssey

22. Choose one word from the options given below that matches the definitions correctly:

A man who generally used to collect postage stamps:

a) Philatelist
b) Avaricious
c) Numismatist
d) Accumulator

Answer: Philatelist

23. Which one ofthe following sentencesis grammatically
correct?

a) He was extremely unhappy because of inordinately delay.
b) He was extremely unhappy because of inordinately delaying.
c) Hewasextremelyunhappybecauseofinordinatedelay.
d) He was extremely unhappy because of inordinate delaying.

Answer: He was extremely unhappy because of inordinate delay.

24. Fill in the blank with correct word from the options given below that makes the sentence meaningful:

The movie was very funny. I laughed a lot. It was really
________.

a) interesting
b) hilarious
c) motivating
d) boring

Answer: hilarious

25. Select the option with the correct tense form of the verb, to fill the blank:

The Earth’s gravity _______ us from floating in the air.

a) keep
b) will keep
c) has kept
d) keeps

Answer: keeps

26. Choose the synonym of the underlined word in the given sentence:

The intrepid mountaineer who scaled the peak in winter should be specially congratulated.

a) Bold
b) Courag
c) Vigorous
d) Brave

Answer: Bold

27. Unscramble the jumbled word and choose the option synonymous to it: EDIBLERC

b) unbelievable
b) unknown
c) believable
d) Unheard

Answer: believable

28. Fill in the blank with correct word from the options given below that makes the sentence meaningful:

I have worked here ________ I left college.

a) for
b) till
c) up to
d) since

Answer: since

29. Fill in the blank with the appropriate preposition: Act ______ my instructions.

a) ccording with
b) ccording to
c) ith
d) to

Answer: ccording to

30. Complete the sentence with correct option:

The High Court ______ the death sentence of the prisoner.

a) set down
b) set upon
c) set about
d) set aside

Answer: set aside

31. Fill in the blank with the correct word from the options given below that makes the sentence meaningful:

The more we read, the _________ we learn.

a) much
b) better
c) more
d) the less

Answer: the less

32. Select options with correct tense form of verb, to fill the blank:

Riya ________ in Mumbai when the Tsunami occurred.

a) has been living
b) had been living
c) will have lived
d) is living

Answer: had been living

33. Select options showing transformation of given sentence, correctly:

You have to finish you work first. You should remember it.

a) You should remember that you have to finish you work first.
b) You should remember first that you had to finish your work.
c) You should first remember that you will have to finish your work.
d) You should remember that you first would have finished your work.

Answer: You should remember that you have to finish you work first.

34. Select options showing the correct transformation of given sentences:

a) The book is missing and we have to give you a new book.
b) Since the book is missing, we will have to give you a new book.
c) The book is missing because we have to give you a new book.
d) When the book is missing and we have to give you a new book.

Answer: Since the book is missing, we will have to give you a new book.

35. Choose the right spelling:

The actor was ______________ when his wig came off the stage.

a) embbarassed
b) embarrassed
c) embrrased
d) emberrassed

Answer: embarrassed

36. Fill in the blanks with the correct word/phrase:

The police have been ___________ the house for weeks.

a) seeing
b) entering
c) finding
d) watching

Answer: watching

37. Fill in the blank in the following sentences by choosing one of the 4 options given below the sentence:

If you had reserved our seats, we ___________________ travel in the last row of the bus last night.

a) wouldn’t have to
b) wouldn’t have had to
c) would have had to
d) would have to

Answer: wouldn’t have had to

38. Fill in the blank with the appropriate option: He is _____ to buy a luxury car.

a) rich enough
b) enough rich
c) rich
d) enough

Answer: rich enough

39. Choose the correct option to complete the dialogue:

Lisa: Will you come with me to Nia’s house this evening?
Alex: ______________________________________

a) You know I don’t like paru.
b) Not today. I have a test.
c) Amma’s told you not to go to paru’s house.
d) Don’t bother me! Buzz off!

Lisa: You’re always studying and you never have time.

Answer: Not today. I have a test.

40. In the following sentence choose the most appropriate preposition:

Pia burst ______ the room when Mia was writing.

a) into
b) out
c) of
d) on

Answer: into

41. Choose the odd one out from the given words:

a) Chunder
b) Puke
c) Nauseated
d) Flabbergasted

Answer: Flabbergasted

42. Choose the odd one out from the given words:

a) Drab
b) Nerdy
c) Monotonous
d) Jocose

Answer: Jocose

43. Choose the odd one out from the given words:

a) Hoax
b) Rumour
c) Flaunt
d) Jape

Answer: Flaunt

44. Choose the correct option from the given words to complete the analogy: Flout:Observe::Indifference:X

a) Difference
b) Compassion
c) Similarity
d) Jinx

Answer: Compassion

44. Choose the correct option from the given words to complete the analogy: Docile:Defiant::Valour:X

a) Garrulous
b) Cowardice
c) Medallion
d) Demise

Answer: Cowardice

45. Choose the odd one out from the given words:

a) Drab
b) Nerdy
c) Monotonous
d) Jocose

Answer: Jocose

46. Choose the correct option from the given words to complete the analogy: Diurnal:X :: Banish: Repatriate

a) Nocturnal
b) Brittle
c) Malleable
d) Exoneration

Answer: Nocturnal

47. Choose the odd one out from the given options:

a) Apathy
b) Sympathy
c) Empathy
d) Swarthy

Answer: Swarthy

48. Choose the correct option from the given words to complete the analogy: Fidget:X :: Garnish: Adorn

a) Restive
b) Negligible
c) Sluggish
d) Muster

Answer: Restive

49. Choose the correct option from the given words to complete the analogy: Alleviate:X :: Accentuate: Highlight

a) Assent
b) Reprimand
c) Lighten
d) Mundane

Answer: Lighten

50. Choose the odd one out from the given words:

a) Majestic
b) Exalted
c) August
d) Loathsome

Answer: Loathsome

CREST English Olympiad previous years’ test papers for class 10 play a crucial role in scoring good scores and top rank in the examination. The English Olympiad sample papers help candidates to manage their time and resourcefully plan their further preparation. Students who allot a fixed amount of time regularly for practicing sample papers find it very easy to qualify the examination with flying colours. English Olympiad previous year question paper for class 10 can be downloaded from this page.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : d | Q.2 : c | Q.3 : b | Q.4 : a | Q.5 : d | Q.6 : b | Q.7 : d | Q.8 : b | Q.9 : a | Q.10 : b

70%