CREST English Olympiad Class 1 Sample Paper

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates. Sample PDF of CREST English Olympiad for Class 1:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Jumbled Letters, Words: Their Meanings and Opposites, Identify the Word From the Picture, Making a Word, Feminine and Masculine, One and Many, Word Pairs, Odd One Out, Animals: Their Babies, Sounds and Groups, Nouns, Pronouns, Verbs, Conjunctions, Articles, Prepositions, Adjectives, Basic Tenses, Punctuation, Comprehension (Prose and Poetry).

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Please note that the dictionary which will be used for reference is Oxford Learner's Dictionary. This will be w.r.t. spellings & meanings. In case, if the word is not found in this dictionary, then it is assumed that this word does not exist.

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Fill in the blanks with suitable articles:


I have _______ black dog and _______ white kitten.



Q.2

Identify the odd one:

Q.3

What is a group of sheep called?



Q.4

Fill in the blank with a suitable article:
I saw _____ lion in the zoo.

Q.5

Identify the name of the young one of this animal:

Q.6

Read the given sentence and spot the verb:
I walked to the classroom.

Q.7

Choose the most suitable title for the given image:

Q.8

What is the plural form of City?

Q.9

Read the given passage and answer the question:


Kittens need special care. You have to feed kittens twice a day. They have a lot of energy. You need to play with them often. Kittens will chew on almost anything they find. You have to watch them closely and keep them away from kitchen.

How many times you have to play with the kittens?



Q.10

Read the comprehension and answer the question:

BIRTHDAY PARTY

It was Kiaan's birthday. He was having a party at his house. Kiaan helped Mom and Dad with the decoration and he set up the tables. When all his friends came, they played games. Then Kiaan blew out six candles, cut his cake, and they all ate the cake. Next, they opened the gifts. The best gift was a set of trucks from his friend Vanya. Lastly, the kids went home. "Thanks for the birthday party!" said Kiaan to his parents.

What was Kiaan's favourite gift?



Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1aQ.2bQ.3bQ.4aQ.5cQ.6cQ.7dQ.8bQ.9bQ.10d

English Olympiad Questions for Class 1

1. __________ chair is dirty.

a) Most
b) Some
c) The
d) a

Answer: The

2. Complete the word using the letters from the given below options. The magician had clever___ concealed several rabbits in his hat.

a) fully
b) ness
c) ly
d) ity

Answer: ly

3. My sister is a teacher. ____ teaches in the school.

a) He
b) She
c) It
d) They

Answer: She

4. I have _____ orange flower.

a) an
b) some
c) few
d) the

Answer: an

5. Choose the correct word:

_____ raich

chair

a) airch 
b) chair 
c) cairh 
d) raich

Answer: chair

6. Choose the odd word out.

a) Railway station
b) River
c) Train

Answer: River

7. The _____ is fine today. Let’s go for a picnic

a) Weather
b) Wheather
c) Whether
d) Wether

Answer: Weather

8. ________ books are in my bag.

a) An
b) The
c) An
d) This

Answer: The

9. Unscramble the letters to form a meaningful word) Plca

a) Palc
b) Clap
c) Plac

Answer: Clap

10. Select the item which does not belong to the group:

a) Truck
b) Tractor
c) Bus
d) Aeroplane

Answer: Aeroplane

11. The ______ are going to the school.

a) child
b) children
c) childrens

Answer: children

12. Identify the pronoun in the following sentence:
Give him a pen.

a) Give
b) A
c) Him
d) Pen

Answer: Him

13. Write the name of the vegetable shown in the picture below, as per given hint. (c _____ r)

Cauliflower

a) Cauliflower
b) Caliper
c) Carpenter
d) Carder

Answer: Cauliflower

14. Look at the picture and choose the right answer:

lion

My name is Bunny. I’m a __________.

a) dog
b) wolf
c) lion
d) cat

Answer: lion

15. Choose the right answer.

Tom : Jerry! Don’t make a noise.
Jerry : __________________.

a) I am not a teacher, Tom
b) Thank you, Tom
c) Sorry, Tom

Answer: Sorry, Tom

16. Identify the noun in the following sentence: Ninni ran faster than tinny.

a) ran
b) faster
c) than, tinny
d) Ninni, Tinny

Answer: Ninni, Tinny

17. Identify the verb

'Monika sleeps on sofa’

a) Monica
b) Sleeps
c) Sofa

Answer: Sleeps

18. What is the Baby of 'monkey' called?

a) duckling
b) calf
c) foal
d) infant

Answer: infan

19. Complete the given correlation.
Rose : Shrubs : : Mango : ?

a) Tree
b) Climber
c) Shrubs
d) Herbs

Answer: Tree

20. What letter comes between n and p?

a) q
b) m
c) o
d) None of these

Answer: o

21. Which one of the following options represents the figure in correct alphabetical order?

Fruits

a) Orange, banana, mango, pineapple
b) Banana, mango, orange, pineapple
c) Banana, orange, pineapple, mango
d) All of these

Answer: Banana, mango, orange, pineapple

22. What is the Baby of 'bear' called?

a) bunny
b) owlet
c) calf
d) cub

Answer: cub

23. Choose the action verb from the options given:

Cobblers mend our shoes.

Cobblers

a) Cobblers
b) Shoes
c) Mend
d) All of these

Answer: Mend

24. Which of the following option gives us heat and light?

a) Moon
b) Sun
c) Satellite
d) Planet

Answer: Sun

25. Fill in the blank with a or an.

He is _____ lawyer.

a) a
b) an
c) Both a and b
d) None of these

Answer: a

26. Identify the action word in the given sentence.

Their dog chased our cat.

a) cat
b) dog
c) their
d) chased

Answer: chased

27. Which one of the following options is correct for the given picture?

dog

a) A dog is sitting on the chair.
b) A dog is sitting in the chair.
c) A dog is sitting at the chair.
d) All of these

Answer: A dog is sitting on the chair.

28. Fill in the blank with missing letter as per given hint.

S __ N

a) 0
b) U
c) A
d) None of these

Answer: U

29. Identify the plural of the word given in capital letters:

FOOT

a) Foots
b) Feet
c) Feetes
d) None of these

Answers: Feet

30. Choose the rhyming word of TALK.

a) Work
b) Walk
c) Sleep
d) None of these

Answer: Walk

31. Identify the picture:

Rainbow

a) Bubble
b) Rainbow
c) Sun
d) Star

Answer: Rainbow

32. Identify the misspelled word

a) Large
b) Thin
c) Weeak
d) None of these

Answer: Weeak

33. In the following figure, find the word that has two alphabets of vowel:

alphabets

a) Glass
b) Pen
c) Book
d) Story

Answer: Book

34. What is the masuline gender of cow?

a) Bull
b) Oxen
c) Mule
d) Hog

Answer: Bull

35. Arrange the jumbled words to make a meaningful sentence. father, is, your, pilot, a

a) Your father a pilot is.
b) Father your is a pilot.
c) Your father is a pilot.
d) None of these

Answer: Your father is a pilot.

36. What is the plural form of Leaf?

a) Leafs
b) Leafes
c) Leavs
d) Leaves

Answer: Leaves

37. What is the tenth letter of the alphabet?

a) K
b) O
c) J
d) None of these

Answer: J

38. What is the masculine gender of hen?

a) Hen
b) Rooster
c) Pea Hen
d) Drake

Answer: Rooster

39. Identify the picture and fill in the blanks to form the correct spelling:

Balloon

BALL_ _N

a) BALLUUN
b) BALLOON
c) BALLUON
d) BALLOUN

Answer: BALLOON

40. Find the same meaning (Synonym) of SHORT.

a) Long
b) Little
c) Lazy
d) None of these

Answer: Little

41. Look at the picture and choose the right answer:

Table

The ball is __________ the table.

a) in
b) under
c) on
d) a

Answer: under

42. Which word describes the picture below?

Boy

a) Singing
b) Dancing
c) Reading
d) Swimming

Answer: Reading

43. Fill in the correct alphabet to make the word correct

Tomo_ _ow

a) ee
b) rr
c) cc
d) none of these

Answer: rr

44. Which letter comes just before K?

a) O
b) L
c) J
d) M

Answer: J

45. Identify the misspelled word

a) Some
b) Same
c) Souce
d) Salt

Answer: Souce

46. Arrange the jumbled words to make a meaningful sentence:

Eat, I, food, healthy.

a) Eat healthy food I
b) I healthy eat food
c) I eat healthy food
d) None of these

Answer: I eat healthy food

47. Arrange the alphabets to make a meaningful word:
SAWH

a) Haws
b) Sawh
c) Wash
d) None of these

Answer: Wash

48. Choose the action verb from the option given:

The gardener waters the plants.

Gardener

a) Waters
b) Plants
c) Gardener

Answer: Waters

49. Fill in the blank with a suitable article:

I saw _____ lion in the zoo.

a) a
b) an
c) the
d) no article

Answer: a

50. Mark the letter which will make both the words correct.

s _ d, b _ d

a) a
b) o
c) n
d) none of these

Answer: a

Solving CREST English Olympiad sample papers for class 1 will give students confidence and provide them with a sense of the types of problems they will be asked. The purpose of the CREST Olympiads sample papers for class 1 is to help participants enhance their preparation. Students will learn how to properly prepare for their exams by completing solving English Olympiad previous years’ question papers for class 1.

All of the questions on the question paper are from the syllabus and questions on the same pattern are all listed in the sample papers to help students succeed in the exam. Sample Papers for class 1 will also assist students in gaining an understanding of the marking structure and test format. It will assist students in determining which topic they should focus on. The previous year's test paper is available for participants to download.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : a | Q.2 : b | Q.3 : b | Q.4 : a | Q.5 : c | Q.6 : c | Q.7 : d | Q.8 : b | Q.9 : b | Q.10 : d

70%