CREST Mathematics Olympiad Class 1 Sample Papers

Sample PDF of CREST Mathematics Olympiad for Class 1:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Numerals, Number Names, Number Sense (2 digit numbers), Addition, Subtraction, Lengths, Weights and Comparisons, Time, Money, Geometrical Shapes and Solids, Patterns.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Roe decides he wants to spend some time participating in extracurricular activities, so he attends dancing class for an hour and a half and tennis practise for two hours. How long did he spend taking tennis and dance classes together in total?

Q.2

Which of these is odd one out?

Q.3

At what time will Sil have his lunch?

Q.4

Hansel goes to the market to buy a notebook worth 35 cents and a box of crayons worth 40 cents. How much money will she have to pay to the shopkeeper?

Q.5

Identify the correct number statement:



Q.6

Car A covered a distance of 22 km in 2 hours 30 minutes whereas Car B covered the same distance in 1 hour 30 minutes. What is the extra time taken by Car A?

Q.7

Look at the image given below and subtract:



Q.8

Arrange these trees in increasing order of their heights:



Q.9

Anthony's school is 12 km from his home and the library is 15 km from his home. Which of these is farther from his home and by how much more distance?

Q.10

What is the weight of 12 mangoes?

Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1aQ.2cQ.3bQ.4cQ.5cQ.6dQ.7dQ.8cQ.9dQ.10b

Maths Olympiad Questions For Class 1

1. Number name of 20 is__________.

a) Twentty
b) Twennty
c) Tweny
d) Twenty

Answer: Twenty

2. What comes after 11 and before 18?

a) 14
b) 18
c) 19
d) 2

Answer: 14

3. 50 minutes + 10 minutes =?

a) two hours
b) 60 hours
c) 60 seconds
d) one hour

Answer: One hour

4. Ankit has 50 pencils. He gave 20 pencils to Monty and 10 pencils to Mohit. How many pencils are left with him?

a) 20
b) 10
c) 40
d) 30

Answer: 20

5. Which activity can be done in 1 minute?

a) Painting a wall
b) Sharpening a pencil
c) Playing football
d) Going to school

Answer: Sharpening a pencil

6. A bag of rice weighs 3 kg. How much do 6 bags of rice weigh?

a) 18 kg
b) 24 kg
c) 15 kg
d) 17 kg

Answer: 18 kg

7. Mohit gave ?20 to the shopkeeper. He returned ?5. What is the cost of the pencil?

a) ?10
b) ?15
c) ?25
d) ?16

Answer: ?15

8. What comes just before 101?

a) 99
b) 100
c) 101
d) 102

Answer: 100

9. Reena is taller than Pawan but she is shorter than Raj. Who is the tallest?

a) Raj
b) Pawan
c) Reena
d) None of these

Answer: Raj

10. Which subtraction sentence gives the same value as 10-2?

a) 12-2
b) 12-4
c) 10-4
d) 15-5

Answer: 12-4

11. 2 tens + 0 ones = ________

a) 10
b) 12
c) 16
d) 20

Answer: 20

12. How many hours are in a day?

a) 12
b) 24
c) 30
d) 60

Answer: 24

13. Pick the number that comes between 72 and 74.

a) 70
b) 71
c) 73
d) 75

Answer: 73

14. Out of these which gives an answer smaller than 5?

a) 3 – 1
b) 4 + 2
c) 8 + 2
d) 2 + 7

Answer: 3-1

15. Rohit wants to see 29 movies in a month. He has seen 12 movies. How many more movies does he have to see?

a) 22
b) 20
c) 17
d) 18

Answer: 17

16. 45, 46, 47, _____, 49, 50, _____.

a) 48 and 50
b) 48 and 51
c) 47 and 51
d) None of these

Answer: 48 and 51

17. A cycle store has 58 cycles. 32 cycles were sold in one week. How many cycles remained in the store?

a) 25
b) 26
c) 27
d) 28

Answer: 26

18. Manoj had 112 bookmarks. He gives some bookmarks to his friends, he had 13 bookmarks left. How many bookmarks did he give away?

a) 110
b) 125
c) 99
d) 130

Answer: 99 

19. A rectangle has ________ sides.

a) 2
b) 4
c) 5
d) 6

Answer: 4

20. Which of the following is the heaviest?

a) 12 kg of rice
b) 24 kg of sugar
c) 13 kg of apples
d) 34 kg of wheat

Answer: 34 kg of wheat

21. Which number will come next in the pattern? 2, 4, 6, 8, 10, 12, __?

a) 13
b) 14
c) 15
d) 16

Answer: 14

22. A frog is standing on number 8. It jumps two steps forward and then three steps backward. Where does it stand now?

a) 8
b) 7
c) 10
d) 6

Answer: 7

23. A rabbit has 4 legs. A duck has 2 legs. How many legs do 3 rabbits and 8 ducks have altogether?

a) 17
b) 28
c) 32
d) 38

Answer: 28

24. What is the numeral of twenty nine?

a) 29
b) 51
c) 41
d) 89

Answer: 29

25. 6 hundreds 3 tens 2 ones – 3 hundreds 2 tens 6 ones = ____.

a) 306
b) 360
c) 603
d) 305

Answer: 306

26. 52 + 10 = ________.

a) 62
b) 72
c) 55
d) 39

Answer: 62

27. Mona bought 45 candies. She gave 22 cookies to her sister. How many candies are left with her?

a) 42
b) 23
c) 50
d) 43

Answer: 23

28. Which of these number names represents 101?

a) One hundred
b) One hundred eighteen
c) One hundred and ten
d) One hundred and one

Answer: One hundred and one

29. 23 ____ 19

a) =
b) <
c) >
d) None of these

Answer: >

30. Subtract the following: 19 tens and 4 ones – 15 tens and 2 ones.

a) 2 tens and 2 ones
b) 3 tens and 2 ones
c) 4 tens and 2 ones
d) 5 tens and 2 ones

Answer: 4 tens and 2 ones

31. There are 5 dogs. 3 cats join them. How many animals are there in total?

a) 6
b) 8
c) 5
d) 7

Answer: 8

32. Pick the number that comes between 72 and 74

a) 70
b) 71
c) 73
d) 75

Answer: 73

33. Which among the following is the heaviest object?

a) Iron
b) Knife
c) Apple
d) Flower

Answer: Iron

34. There are 7 pigeons on a tree. 10 doves join them. How many birds are there on the tree?

a) 16
b) 17
c) 18
d) 15

Answer: 17

35. Jack has two Rs. 50 note and 2 ten rupees note. How much money does Jack have?

a) Rs. 100
b) Rs. 110
c) Rs. 120
d) Rs. 130

Answer: Rs. 120

36. Rohit picks 268 oranges. Mohit picked 57 fewer oranges than Rohit. How many oranges did Mohit pick?

a) 211 oranges
b) 210 oranges
c) 215 oranges
d) 311 oranges

Answer: 211 oranges

37. If the cost of 2 eggs is Rs. 8, then find the cost of 3 eggs.

a) Rs. 16
b) Rs. 12
c) Rs. 10
d) Rs. 18

Answer: Rs. 12

38. How many months are there in a year?

a) 12
b) 11
c) 13
d) 10

Answer: 12

39. Which one of the following numbers is more than 16 tens?

a) 158
b) 185
c) 138
d) 145

Answer: 185

40. Raj had 25 balloons. He distributed 12 balloons among his friends. How many balloons remained with him?

a) 16
b) 18
c) 9
d) 13

Answer: 13

41. Find the number series which is based on the counting of 3.

a) 3, 6, 9, 12, 15
b) 3, 4, 5, 6, 7, 8
c) 3, 9, 18, 97, 81
d) 2, 4, 6, 8, 10, 12

Answer: 3, 6, 9, 12, 15

42. Sonia bought 45 candies. She gave 22 cookies to her sister. How many candies are left with her?

a) 42
b) 23
c) 50
d) 43

Answer: 23

43. Meena has 2 notes of ?20. Sony has 5 notes of ?10. Who has more amount?

a) Sony
b) Meena
c) Both are equal
d) Cannot Say

Answer: Sony

44. Which of the following is greatest?

a) 196
b) 241
c) 305
d) 460

Answer: 460

45. Which one of the following is correct?

a) 1+1=11
b) 1×1=11
c) 1×0=10
d) 1×1=1

Answer: 1×1=1

46. Which of the following arrangements is less than (7+5) but more than (7+3)?

a) 6+5
b) 8+3
c) 9+2
d) All of these

Answer: All of these

47. Weights of things are generally expressed in ____.

a) Meters
b) Liters
c) Grams and kilograms
d) Kilometers

Answer: Grams and kilograms

48. Aaha spent Rs 35.70 on a ball and Rs 50.30 on a toy car. How much did he spend altogether?

a) Rs. 80
b) Rs. 85
c) Rs. 58
d) Rs. 86

Answer: Rs. 86

49. What will come in place of the question mark (?) in the number series given below?
63, 67, 71, 75, 79, __?

a) 82
b) 83
c) 81
d) 84

Answer: 83

50. Which one of the following is equal to nine ones?

a) 5
b) 7
c) 9
d) 11

Answer:

Every student taking the CREST Olympiads examinations for class 1 expects to achieve tremendous success. The key to success in the Mathematics Olympiad exam is to regularly practice Maths Olympiad questions. Reviewing previous years' papers and taking practice tests will help candidates identify their strengths and weaknesses.

CREST Olympiads provides Maths Olympiad sample papers for class 1 which can be practiced and easily downloaded by candidates. This means of preparation for the CREST Mathematics Olympiad works best for achieving good marks and enables kids to manage time during the examination. Download your set of sample papers today from CREST Olympiads. Maths Olympiad previous years’ question papers for class 1 are available in other subjects also.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : a | Q.2 : c | Q.3 : b | Q.4 : c | Q.5 : c | Q.6 : d | Q.7 : d | Q.8 : c | Q.9 : d | Q.10 : b

70%