CREST Mathematics Olympiad Class 2 Sample Papers

Sample PDF of CREST Mathematics Olympiad for Class 2:


If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

Syllabus:

Section 1: Numerals, Number Names and Number Sense (3-Digit Numbers), Computation Operations, Length, Weight, Capacity, Time, Temperature, Money, Lines, Shapes and Solids, Pictographs, Patterns.

Achievers Section: Higher Order Thinking Questions - Syllabus as per Section 1

Q.1 Q.2 Q.3 Q.4 Q.5 Q.6 Q.7 Q.8 Q.9 Q.10

Q.1

Peter is taller than Siel by 38 cm. If Siel is 118 cm tall, then what is Peter's height?

Q.2

Who is third from the right of T?

Q.3

Fill in the blank:

135 + 48 + ___ = 534 - 123 + 42

Q.4

What is the sum of the temperatures shown in the two thermometers?

Q.5

Which one of these has maximum number of straight lines?

Q.6

Oscar has to board a train that arrives at the station at 4:20 pm. If he reaches the station at 3:45 pm, then how long will he have to wait at the platform?

Q.7

If the position of R and U is interchanged, then who will be second from the left?



Q.8

George is curious about which of the choices below is the odd one out. assist him

Q.9

Max went from his home to his school by cycle and then walked from school to the library. He walked back from the library to school to take his cycle and came back home. How much distance did he cycle?



Q.10

Peter's school declared summer vacations from May 18.

For how many days did the teachers attend the school if their vacations started on the same date and if they had to report to school on all Saturdays?



Your Score: 0/10

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1cQ.2cQ.3cQ.4dQ.5aQ.6dQ.7bQ.8cQ.9bQ.10a

Maths Olympiad Questions For Class 2

1. One thousand five hundred forty five = __________.

a) 1554
b) 1545
c) 2545
d) None of these

Answer: 1545

2. Find the missing number in the number pattern.

1, 2, 4, 8, 16, ___.

a) 31
b) 32
c) 34
d) 36

Answer: 32

3. Compute the following: 657 - (157+180)

a) 320
b) 310
c) 280
d) 340

Answer: 320

4. Manoj went to the shopping mall at 3.30 p.m. He spent an hour there. What time did he leave the shopping mall?

a) 4:30 am
b) 4:00 am
c) 4:00 pm
d) 4:30 pm

Answer: 4:30 pm

5. How many corners does a circle have?

a)12
b) 2
c) 1
d) 0

Answer: 0

6. Which even number comes before __, 6, 8, 10.

a) 4
b) 8
c) 16
d) 10

Answer: 4

7. Find the missing number: 128 + 314 - __? = 653 - 482

a) 271
b) 583
c) 571
d) 143

Answer: 271

8. What is the smallest 4-digit number?

a) 9999
b) 1001
c) 1010
d) 1000

Answer: 1000

9. Find the missing term in the following series AYD, BVF, DRH, ___, KGL

a) FMI
b) GMJ
c) GLJ
d) HLK

Answer: GMJ

10. Find the odd one out.

a) Delhi
b) Mumbai
c) New York
d) Kolkata

Answer: New York

11. In a box, there are 25 blue marbles, 18 red marbles and 27 yellow marbles. How many marbles are
there in the box altogether?

a) 50
b) 60
c) 70
d) 80

Answer: 70

12. Priya had ?90. She bought a pair of scissors for ?60. How much amount she has now?

a) ?30
b) ?40
c) ?35
d) ?25

Answer: ?30

13. Express Rs. 87.75 in words.

a) Eighty seven rupees and seventy five paise
b) Seventy eight rupees and seventy five paise
c) Eighty seven rupees and fifty seven paise
d) None of these

Answer: Eighty seven rupees and seventy five paise

14. If the cost of one toy car is Rs. 25 and 15 paise, then find the cost of 3 such toy cars:

a) Rs. 50 and 50 paise
b) Rs. 70 and 75 paise
c) Rs. 75 and 45 paise
d) Rs. 90 and 25 paise

Answer: Rs. 75 and 45 paise

15. If today is Friday and the date is 7th, which option is 3rd friday in that month?

a) 20th
b) 22nd
c) 21st
d) 28th

Answer: 21st

16. What is difference between 63 and 5?

a) 58
b) 55
c) 65
d) 50

Answer: 58

17. 62 hundreds 30 tens and 80 ones = ________.

a) 6230
b) 6580
c) 6380
d) 6238

Answer: 6580

18. Two hundred fifteen rupees and fifty paise = ________.

a) Rs. 251.50
b) Rs. 215.05
c) Rs. 215.50
d) None of these

Answer: Rs. 215.50

19. 17, 22, 27, 32, __

a) 33
b) 35
c) 38
d) 37

Answer: 37

20. Mia had $100 with her. Her father gave her $50 as pocket money. Her grandmother gave her $100 as a birthday gift. How much money does she have altogether?

a) $150
b) $200
c) $100
d) $250

Answer: $250

21. If Rohit has 5 apples and Ram has taken two apples away then how many apples will remain with Rohit?

a) 3
b) 4
c) 6
d) 5

Answer: 3

22. A rabbit has 4 legs. A duck has 2 legs. How many legs do 3 rabbits and 8 ducks have altogether?

a) 17
b) 28
c) 32
d) 38

Answer: 28

23. 899 comes just after

a) 900
b) 898
c) 897
d) 901

Answer: 898

24. How many grams are in one kg?

a) 200
b) 100
c) 800
d) 1000

Answer: 1000

25. The day that comes before Tuesday is __________.

a) Sunday
b) Monday
c) Wednesday
d) Friday

Answer: Monday

26. Which odd number comes before?

__, 5, 7, 9

a) 3
b) 8
c) 16
d) 10

Answer: 3

27. Pakhi had four numbers 7, 9, 1 and 5. She used each number only once to make a larger number. If she put the 9 in the ten’s place, what would be the largest number she could make?

a) 7951
b) 7195
c) 7591
d) 9751

Answer: 7591

28. 3 dogs and 4 cats have ________ legs.

a) 28
b) 26
c) 18
d) 7

Answer: 28

29. Which is the biggest number among the following?

a) 1000
b) 00100
c) 00001
d) 00010

Answer: 1000

30. Find the missing number in the number patterns -
1, 4, 9, 16, ( ), ( )

a) 25, 36
b) 24, 30
c) 24, 36
d) 30, 36

Answer: 25, 36

31. A has 56 articles, B has 89 articles and C has their difference. How many articles does C has?

a) 23
b) 34
c) 33
d) 26

Answer: 33

32. Which one of the following numbers should be subtracted from 67 to get 37?

a) 30
b) 37
c) 31
d) 27

Answer: 30

33. The largest two digit number is ________.

a) 01
b) 100
c) 90
d) 99

Answer: 99

34. Which of the following is less than 13 tens + 2 ones?

a) 142
b) 132
c) 138
d) 123

Answer: 132

35. Mrs. Teja bakes 20 cupcakes. If she packs 4 cupcakes in one box, how many boxes does she need to pack all the cakes?

a) 7
b) 6
c) 5
d) 3Answer: 5

36. The day that comes before Tuesday is __________.

a) Sunday
b) Monday
c) Wednesday
d) Friday

Answer: Monday

37. In 437, the digit 3 is in

a) Ones place
b) Tens place
c) Hundred place
d) None of these

Answer: Ones place

38. There are 684 pupils in the school. 297 of them are boys. How many girls are there in the school?

a) 388
b) 387
c) 487
d) 587

Answer: 387

39. The expanded form of the number 235 is

a) 230 + 5
b) 200 + 35
c) 200 + 30 + 5
d) None of these

Answer: 200 + 30 + 5

40. Which among these is an even number?

a) 22
b) 23
c) 55
d) 61

Answer: 22

41. When arranged in order from the smallest to the biggest, which number will be at the last position in the sequence?

21, 12, 79, 63, 36, 47

a) 79
b) 36
c) 47
d) 12

Answer: 79

42. You have 60 pieces of candy. And now, you need to share these candies with 2 of your friends, Anu and Monu. How much would each of them get if you shared your candy equally?

a) None
b) 10
c) 15
d) 30

Answer: 30

43. If ABC = 123 and BCD = 234 then GHI = ?

a) 456
b) 567
c) 345
d) 789

Answer: 789

44. Tina had ?560 in her purse. When she went shopping, she spent Rs. 456. How much money was left with her?

a) Rs. 4
b) Rs. 24
c) Rs. 104
d) Rs. 140

Answer: Rs. 104

45. One hundred and twenty five is written in numbers as

a) 152
b) 125
c) 512
d) 215

Answer: 125

46. A has 56 articles, B has 89 articles and C has their difference. How many articles does C have?

a) 23
b) 34
c) 33
d) 26

Answer: 33

47. There are 3 books. Each book has 2 pages. How many pages are there in all?

a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Answer: 6

48. Which one of the following numbers is more than 18 tens?

a) 158
b) 185
c) 138
d) 145

Answer: 185

49. Complete the series?

25, 50, 75, __, 125

a) 100
b) 98
c) 105
d) 110

Answer: 100

50. The place value of 2 in 425 is

a) 2
b) 20
c) 200
d) 22

Answer: 20

CREST Mathematics Olympiad is an internationally conducted exam for students of class 2. This examination requires dedicated and efficient preparation to score good marks and rank in the examination. One of the best ways to excel in preparation is to practice Maths Olympiad sample papers. The sample questions will help participating students get a close understanding of the types of questions generally asked in the CMO exam. To have a good grip on the subject students must definitely attempt at least 3 sample papers.

Practicing Maths Olympiad previous years’ question papers for class 2 gives students an actual examination feel. Participants can download for class 2 from this page. The sample paper is divided into various small sections that include multiple choice questions and covers each and every topic of the syllabus. This way students will develop a good problem-solving capability which will further help them during the examination. For additional Maths Olympiad questions, students can give 2 free practice tests.

Answers to Sample Questions from CREST Olympiads:

Q.1 : c | Q.2 : c | Q.3 : c | Q.4 : d | Q.5 : a | Q.6 : d | Q.7 : b | Q.8 : c | Q.9 : b | Q.10 : a

70%