Worksheet on Adjective for Class 1

Learn describing words with our adjective printable grade 1 practice questions. This fun activity sheet teaches young children basic adjectives like big, small, red, blue through pictures and simple matching exercises. Kids will learn to describe objects, people and animals using colorful and interesting words naturally. Download a free Class 1 adjective pdf worksheet, and build descriptive vocabulary skills.

Read the text and answer the questions below:

It was a cold night. A dog was shivering under a pole. Suddenly, there was a bright light that shone over its face. It was Mark, the dog’s loving owner. The dog started wagging its short tail happily. Mark had a sparkling smile on his face because he found his lost pet.

1. Which of these is an adjective from the text?

a) cold
b) shone
c) night
d) pole

Answer: a)

2. Choose the adjective in the third line of the text:

a) light
b) bright
c) face
d) shone

Answer: b)

3. Which option is true about the sentence?

The dog started wagging its short tail happily.

Adjectives - Dog wagging it's tail

a) The word ‘wagging’ is an adjective.
b) Happily is a describing word.
c) Dog and tail are two adjectives used in the sentence.
d) The word ‘short’ is an adjective.

Answer: d)

4. Which option is true about the sentence?

It was Mark, the dog’s loving owner.

Adjectives - Boy with a dog

a) Mark is an adjective.
b) The word ‘dog’s’ is an adjective.
c) The word ‘loving’ is an adjective.
d) The word ‘owner’ is an adjective.

Answer: c) 

5. Identify the adjectives in the sentence:

Mark had a sparkling smile on his face because he found his lost pet.

Adjectives - Boy found his lost puppy

a) sparkling
b) smile
c) lost
d) both a and c

Answer: d)

Fill in the blanks with the correct adjective:

6. The milk was so ____ that the cat burnt its tongue.

a) cold
b) cool
c) hot
d) frost

Answer: c)

7. Amanda is a _____ and _____ girl.

Adjectives - Sweet and sincere girl

a) sweet, sincere
b) pretty, lazy
c) solid, cute
d) shy, bold

Answer: a)

8. She looked _____ in that red gown.

a) beautiful
b) dirty
c) final
d) two

Answer: a)

9. Carlos Solaris is a ______ dentist.

a) benefit
b) Spanish
c) boon
d) skill

Answer: b)

10. Maria and Linda are _____ friends.

Adjectives - Girl friends

a) open
b) dry
c) wet
d) close

Answer: d)

11. The cake is very _____ in taste.

Adjectives - Sweet cake

a) sweet
b) tall
c) short
d) blue

Answer: a)

12. My dog has _____ fur.

Adjectives - Dog with a soft fur

a) loud
b) soft
c) bright
d) shiny

Answer: b) 

13. Jerry is wearing a _____ hat.

Adjectives - Boy wearing a red hat

a) hard
b) thin
c) red
d) sharp

Answer: c) 

14. The sky is _____.

a) blue
b) loud
c) round
d) hot

Answer: a) 

15. Linda has a _____ cat.

a) sticky
b) fast
c) rough
d) cute

Answer: d) 

16. I saw a ______ elephant in the zoo.

Adjectives - Elephant in the zoo

a) small
b) tiny
c) large
d) quiet

Answer: c) 

17. This book is _____.

a) light
b) new
c) heavy
d) old

Answer: b)

18. The soup is _____.

a) hot
b) soft
c) bright
d) cold

Answer: a) 

19. There are ______ flowers in Mary’s garden.

Adjectives - Pretty flowers in the garden

a) sharp
b) heavy
c) tall
d) pretty

Answer: d) 

20. The lemonade is _____ in taste.

a) salty
b) sour
c) hot
d) heavy

Answer: b) 

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Downloadable Worksheet

The worksheet PDF is not available at this time.

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

English Related Worksheets

English Related Topics

Quick Video Recap

In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.

***COMING SOON***

×

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Other Subjects for Class 1

70%