Expand vocabulary knowledge with our creative downloadable nouns worksheet for grade 3. Students categorize concrete and abstract nouns while working with more complex naming concepts through storytelling and creative writing activities. These free Nouns Class 3 practice questions PDF include noun classification games, picture descriptions, and short story creation that help young writers express ideas clearly using appropriate naming words.
Count the number of nouns in the given sentence:
1. Samantha gave a pat to her darling pet for bringing her back the ball she had thrown.
a) two
b) four
c) six
d) three
Answer: b)
Count the number of nouns in the given sentence:
2. Robert wept his heart out at the loss of his guinea pig.
a) three
b) four
c) six
d) five
Answer: b)
Fill in the blank with the correct option:
3. We extended our warm ______ to Uncle Sam for a safe journey.
a) blessings
b) wishes
c) prophecy
d) drinks
Answer: b)
Fill in the blank with the correct option:
4. Greg saw a strange dream where he was opening an ______ of doors but not getting anywhere.
a) ramble
b) tourage
c) ensemble
d) gamble
Answer: c)
Fill in the blank with the correct option:
5. Laila saw a _____ of ships at the harbour.
a) bunch
b) herd
c) fleet
d) pack
Answer: c)
Fill in the blank with the correct option:
6. Margarita is an _______ at playing the piccolo.
a) expert
b) skilled
c) leader
d) supreme
Answer: a)
Identify the type of nouns for the highlighted words:
7. Their friendship stood the test of time.
a) common noun
b) abstract noun
c) collective noun
d) proper noun
Answer: b)
Identify the type of nouns for the highlighted words:
8. Shyla has invited her friends Robin, Martha, Lisa and Ben to her birthday party.
a) common noun
b) abstract noun
c) collective noun
d) proper noun
Answer: d)
Choose the option that cannot fit in the blank:
9. David found a ______ of snakes while camping in the forest.
a) bed
b) pit
c) slither
d) yelp
Answer: d)
Choose the option that cannot fit in the blank:
10. Amanda threw a _____ of discarded shoes yesterday.
a) scatter
b) garnet
c) scarlet
d) pallet
Answer: a)
11. Identify the abstract noun in the given sentence:
Kindness is a virtue.
a) Kindness
b) virtue
c) is
d) a
Answer: a)
12. Choose the abstract noun in the given sentence:
Alice's laughter echoed through the hall.
a) Alice
b) echoed
c) laughter
d) hall
Answer: c)
13. Read the sentence carefully and identify the proper noun:
My neighbour said that her daughter lives in Dubai. (CREST 2021-2022)
a) neighbour
b) daughter
c) lives
d)Dubai
Answer: d)
14. Count the number of nouns in the given sentence:
My grandmother prepared a delicious dinner for our family.
a) three
b) four
c) five
d) six
Answer: b)
15. Count the number of nouns in the given sentence:
That tall tree swayed gently in the breeze.
a) two
b) three
c) four
d) five
Answer: b)
16. Fill in the blank with the appropriate noun:
The ___________ of the rain could be heard on the roof.
a) sleep
b) dance
c) sound
d) run
Answer: c)
17. Choose the abstract noun from the given sentence:
Peace is important for harmony.
a) is
b) harmony
c) important
d) for
Answer: b)
18. What is the collective noun for the words given in bold?
A truck carrying a group of soldiers was attacked on the main highway yesterday. (CREST 2022-2023)
a) armour
b) group
c) team
d) army
Answer: d)
19. Select the appropriate noun:
Daniel gifted me a ___________ of flowers.
a) jump
b) bouquet
c) swim
d) fast
Answer: b)
20. From the given words, which one is an abstract noun?
"Beauty" or "Mountain"
a) beauty
b) mountain
c) both a and b
d) neither a nor b
Answer: a)
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.
If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.
In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.