Worksheet on Antonyms for Class 8

Build sophisticated vocabulary with our antonyms worksheet pdf for Class 8. This advanced activity sheet teaches students to identify and use complex opposite words in academic writing and speaking. Children will practice antonyms in different subjects and improve their overall communication skills. Download free grade 8 antonyms practice questions, and excel in language studies.

Choose the option which is an antonym of the highlighted words:

1. Denis’s performance was considered quite captivating by the judges.

a) repulsive
b) compulsive
c) inherent
d) dogmatic

Answer: a)

2. The principal is quite dogmatic and ensures adherence to all the rules.

a) opinionated
b) rigid
c) drastic
d) open-minded

Answer: d)

3. We all asked for forbearance from the God almighty.

a) vengeance
b) reverence
c) submission
d) agonising

Answer: a)

4. Pixie looked quite glad when her surmise got a confirmation.

a) conjecture
b) guesswork
c) fact
d) belief

Answer: c)

5. Mobile phones and internet seem to be ubiquitous these days.

a) omnipresent
b) omniscient
c) delectable
d) rare

Answer: d)

6. The map helped a lot in understanding the convoluted paths in the dense terrain.

a) straightforward
b) fermented
c) dangerous
d) meandering

Answer: a)

7. The antiquated vase found in the valley belonged to the Middle Ages.

a) charismatic
b) refrained
c) modern
d) ballistic

Answer: c)

8. Hannah disliked Ray because of his ageist attitude.

a) egalitarian
b) subsequent
c) affliction
d) canvass

Answer: a)

9. James’s tendency to doubt and dawdle affected the speed of the completion of the project.

a) swindle
b) suave
c) expedite
d) exterminate

Answer: c)

10. The scholarship helped defray the expenses of Maria's college education.

a) retain
b) refrain
c) disarray
d) herald

Answer: a)

11. The detective uncovered a trail of tangible evidence to solve the case.

a) concrete
b) believable
c) intangible
d) undeniable

Answer: c) 

12. Read the given statement and find the antonym for the word given in quotes:

Look at the "rear" mirror while driving. (CREST 2023-24)

a) unusual 
b) front
c) upper 
d) back

Answer: b)

13. The students built a fragile project on their science exhibition.

a) sturdy
b) intricate
c) temporary 
d) beautiful

Answer: a) 

14. The company experienced a period of stagnation, with no growth or development.

a) stability
b) stagnation
c) advancement
d) progress

Answer: d) 

15. The author's writing style was very concise, using few words to convey a lot of meaning.

a) brief
b) clear
c) elaborate
d) detailed

Answer: c) 

16. The morning mist slowly dissipated.

a) condensed
b) appeared
c) transformed
d) gathered

Answer: a)

17. John decided to conceal the surprise gift in the closet.

a) decorate
b) reveal
c) deliver
d) purchase

Answer: b)

18. The principal announced a strict ban on mobile phones in school.

a) recommendation
b) update
c) allowance
d) discussion

Answer: c)

19. The movie received scathing reviews from critics.

a) detailed
b) positive
c) lengthy
d) interesting

Answer: b)

20. The team celebrated their triumph with a victory dance.

a) defeat
b) effort
c) practice
d) teamwork

Answer: a)

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Downloadable Worksheet

If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Other English Related Worksheets

Other English Related Topics

Quick Video Recap

In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.

***COMING SOON***

×

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Other Subjects for Class 8

70%