Discovering different letter types becomes an exciting exploration with printable grade KG vowels and consonants practice questions designed for young minds. Children learn to identify vowels (a, e, i, o, u) and consonants while understanding their different roles in words. Creative exercises teach kids to sort letters into vowel and consonant groups while building phonetic awareness naturally. Students practice finding vowels and consonants in simple words while developing the foundation for spelling success. These engaging materials help everyone download the free Class KG vowels and consonants worksheet PDF effectively.
1. Fill in the blank with the missing vowel.
b __ x
a) o
b) i
Answer: a)
2. Fill in the blank with the missing vowel.
The flower is p__ nk.
a) i
b) a
Answer: a)
3. Fill in the blank with the missing vowel.
Ben works in a b__ nk.
a) i
b) a
Answer: b)
4. Fill in the blank with the correct vowel for the given image.
h __ n d
a) a
b) i
Answer: a)
5. Fill in the blank with the missing vowel.
f__ r e
a) u
b) i
Answer: b)
6. Fill in the blank with the missing vowel.
r __ d
a) o
b) e
Answer: b)
7. Fill in the blank with the missing vowel.
b__ l l
a) e
b) a
Answer: a)
8. The opposite of night is d __ y.
a) e
b) a
Answer: b)
9. The opposite of dark is l__ght.
a) u
b) i
Answer: b)
10. Fill in the blank with a vowel that fits both the blanks.
I. S__n
II. b__n
a) i
b) u
Answer: b)
11. Fill in the blank with the correct consonant: (CREST 2021-22)
Ca__
a) p
b) t
Answer: a)
12. Fill in the blank with the missing vowel.
H_ t
a) i
b) u
Answer: b)
13. Fill in the blanks with the missing vowels and consonants.
My d_d likes to drive his b_ack car.
a) a, l
b) l, a
Answer: a)
14. Fill in the blank with the missing consonant.
Jack is eating an a__ple.
a) u
b) p
Answer: b)
15. Fill in the blank with the missing vowel: (CREST 2022-23)
H_n
a) e
b) n
Answer: a)
16. Fill in the blanks with a vowel that fits both the blanks.
I. M__n
II. P__n
a) o
b) a
Answer: b)
17. Fill in the blank with the missing consonant.
Blo_
a) w
b) p
Answer: a)
18. The opposite of up is d_wn.
a) u
b) o
Answer: b)
19. The opposite of go is co_e.
a) m
b) o
Answer: a)
20. Fill in the blank with the missing vowel: (CREST 2023-24)
__nt
a) A
b) I
Answer: a)
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.
If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.
In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.