Worksheet on Prepositions for Class 5

Master complex prepositions with our prepositions free worksheet pdf for Class 5. This advanced practice sheet teaches students sophisticated prepositional usage through challenging exercises and formal writing tasks. Kids will perfect their understanding of prepositions needed for academic writing and clear communication skills. Download grade 5 prepositions printable practice questions, and achieve grammar excellence.

Fill in the blank with the correct option:

1. Kiara longed ____ a solo peaceful vacation.

a) of
b) at
c) with
d) for

Answer: d)

2. Helen is fond ____ drinking tea.

a) off
b) of
c) at
d) in

Answer: b)

3. I think Mia can take advantage ____ the situation.

a) in
b) with
c) of
d) at

Answer: c)

4. Trisha is aware _____ all the happenings around her which makes her updated and smart.

a) for
b) from
c) of
d) with

Answer: c)

5. Pixie knows a lot _____ Australia and dreams of visiting it someday.

a) about
b) with
c) from
d) of

Answer: a)

6. Rachel is attracted ____ the spiritual richness of this calm place and wants to settle here in future.

a) for
b) of
c) with
d) to

Answer: d)

7. In moments _____ grief, the comforting words ____ a well-wisher can provide solace.

a) of, of
b) for, from
c) at, by
d) by, in

Answer: a)

8. Meghan wrote a nice review ____ the book which was appreciated ______ everyone in the class.

a) of, by
b) for, with
c) in, by
d) at, for

Answer: a)

9. A mythical tale ____ unicorns captured the imagination of the child.

a) across
b) behind
c) beside
d) about

Answer: d)

10. If you come _____ any interesting articles during your research, feel free to share them with the rest of your classmates.

a) behind
b) across
c) with
d) over

Answer: b)

11. Fill in the blanks using appropriate options:

There are several ways to deal ____ (in / with / to) the tendency to delaying. Break ____ (off / out / down) the task into manageable pieces and knock them _____ (out / off / up) one at one time. Focus _____ (at / on / over) accomplishing what’s important for you ______ (in / at / on) this moment. (CREST 2021-22)

a) with, down, off, on, at 
b) in, out, off, at, in
c) with, down, off, at, in 
d) to, down, up, over, on

Answer: a) 

12. Despite being tired _____ working all day, Shelly decided to go _____ a walk _____ the park.

a) from, for, in
b) of, on, at
c) by, with, near
d) after, on, around

Answer: a) 

13. Jack couldn’t decide _____ the blue shirt _____ the red one, so he bought both _____ a discount.

a) between, and, with
b) among, or, at
c) from, and, in
d) on, or, with

Answer: a)

14. Mr Smith reminded the students to submit their assignments _____Wednesday, either _____ person _____ via email.

a) on, by, in
b) by, in, or
c) until, at, with
d) after, on, by

Answer: b) 

15. The secret passage was hidden _____ the bookshelf, accessible only _____ a special key that was kept _____ a safe place.

a) behind, with, at
b) under, by, in
c) in, for, on
d) beneath, with, in

Answer: d)

16. Choose the correct preposition to fill in the blank: 

I am usually dead-tired _____ the end of the day. (CREST 2022-23)

a) by 
b) in
c) on
d) about

Answer: a)

17. The meeting will be held _____ the conference room _____ the second floor _____ the building.

a) on, in, of
b) at, on, in
c) in, on, of
d) within, in, at

Answer: c) 

18. Shelly was known _____ her kindness _____ animals and often volunteered _____ the local shelter.

a) by, to, in
b) for, with, in
c) for, to, at
d) about, with, at

Answer: c) 

19. The athletes competed _____ each other _____ the championship title, giving their best _____ every event.

a) against, for, at
b) with, on, in
c) among, in, for
d) against, for, in

Answer: d) 

20. Fill in the blank with the correct preposition:

The school directors often put their own rules _____ order. (CREST 2023-24)

a) in 
b) on
c) to 
d) into

Answer: a)

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Downloadable Worksheet

The worksheet PDF is not available at this time.

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

English Related Worksheets

English Related Topics

Quick Video Recap

In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.

***COMING SOON***

×

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Other Subjects for Class 5

70%