Worksheet on Gender for Class 4

Perfect gender rules with our printable gender worksheet pdf for Class 4. This detailed activity sheet helps students understand gender changes in nouns and pronouns through advanced exercises and sentence construction. Children will master grammatical gender rules and apply them in writing correctly. Download free gender practice questions, and improve language precision through practice.

Identify the type of gender for the highlighted words:

1. The manager welcomed us warmly at the motel.

a) feminine
b) masculine
c) common
d) neuter

Answer: c)

2. The lawyer defended the case nicely.

a) masculine
b) feminine
c) neuter
d) common

Answer: d)

3. The magician performed some outstanding tricks which amazed the audience.

a) common
b) neuter
c) feminine
d) masculine

Answer: a)

4. The talented poetess wrote beautiful and inspiring poems that touched the hearts of many readers.

a) masculine
b) feminine
c) neuter
d) common

Answer: b)

5. The chef made delicious cuisines from around the world at the food festival.

a) feminine
b) masculine
c) common
d) neuter

Answer: c)

6. Samantha and her best friend decided to be business partners, creating a fun and creative handmade jewellery store in their neighbourhood.

a) common
b) masculine
c) feminine
d) neuter

Answer: a)

7. The racing car zoomed around the track, its sleek design and powerful engine thrilling the spectators.

a) common
b) neuter
c) feminine
d) masculine

Answer: b)

8. Amanda has started writing a diary these days.

a) common
b) neuter
c) masculine
d) feminine

Answer: b)

9. His uncle gifted William his stamp collection, which had stamps from various countries and periods, making it a valuable and fascinating treasure.

a) uncle-masculine, treasure-common
b) uncle-feminine, treasure- common
c) uncle-masculine, treasure-neuter
d) uncle- common, treasure-neuter

Answer: c)

10. The submarine silently glided beneath the ocean's surface, exploring the mysterious depths with its advanced technology.

a) neuter
b) common
c) masculine
d) feminine

Answer: a)

11. The brave knight rode his horse into battle. 

a) masculine 
b) feminine 
c) common 
d) neuter 

Answer: a) 

12. Alice's friendly dog wagged its tail. 

a) masculine 
b) feminine 
c) common 
d) neuter 

Answer: c) 

13. The shy girl hid behind her mother

a) masculine, feminine
b) feminine, feminine
c) common, masculine
d) neuter, common 

Answer: b) 

14. The police officer directed traffic at the busy intersection. 

a) common
b) feminine 
c) masculine 
d) neuter 

Answer: a) 

15. The delicious cake was decorated with colourful sprinkles. 

a) masculine 
b) feminine
c) common 
d) neuter 

Answer: d) 

16. The brave princess rescued the kingdom from the evil dragon. 

a) masculine 
b) feminine 
c) neuter
d) common 

Answer: b) 

17. The astronaut explored the moon in a spaceship.

a) masculine 
b) feminine 
c) common 
d) neuter 

Answer: c)

18. The gardener watered the colourful flowers in the garden. 

a) common
b) feminine 
c) masculine 
d) neuter 

Answer: a) 

19. The delicious pizza had pepperoni and cheese. 

a) masculine 
b) feminine 
c) common 
d) neuter 

Answer: d) 

20. The brave soldier fought for his country. 

a) masculine 
b) feminine 
c) common 
d) neuter 

Answer: c) 

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Downloadable Worksheet

If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Other English Related Worksheets

Other English Related Topics

Quick Video Recap

In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.

***COMING SOON***

×

>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.

Other Subjects for Class 4

70%