Connect ideas with our relative pronoun free worksheet pdf. This advanced activity sheet teaches students to use who, which, that correctly to join clauses through sentence combination and analysis exercises. Kids will learn how relative pronouns create complex sentences and improve writing flow. Download relative pronoun printable practice questions, and enhance writing sophistication.
Fill in the following blanks with the correct relative pronoun:
1. Jaico is a very touchy lass _____ may cry even at the drop of a hat.
a) which
b) who
c) whomsoever
d) whom
Answer: b)
2. Thanks for your suggestion but Kelly is still learning to play the piano so she cannot play at the concert. ____ else is ready to take up the challenge?
a) whom
b) who
c) whomsoever
d) whichever
Answer: b)
3. Is this ____ you were talking about?
a) whom
b) who
c) whomsoever
d) what
Answer: d)
4. This is the movie _______ everyone is talking about.
a) that
b) which
c) whom
d) who
Answer: a)
5. Is he the chief guest for ______ everyone was waiting for?
a) who
b) whom
c) whichever
d) whoever
Answer: b)
6. I am afraid I have lost the bracelet _____ grandma had gifted me last summer.
a) that
b) which
c) who
d) whom
Answer: a)
7. Is it not the same toolbox _____ you purchased online?
a) whom
b) which
c) that
d) whichever
Answer: c)
8. Is he not the man _____ is the prime suspect in the case?
a) whom
b) which
c) who
d) that
Answer: c)
9. By ____ was this plan proposed?
a) whom
b) who
c) that
d) which
Answer: a)
10. He apologised to the boy ________ painting got ruined.
a) whom
b) who
c) that
d) whose
Answer: d)
11. Thanks for your help, but Manuel, _____ computer crashed yesterday, is unable to work on the project.
a) which
b) whose
c) whom
d) whoever
Answer: b)
12. We need a volunteer _____ is fluent in Spanish and French.
a) that
b) which
c) who
d) whomever
Answer: c)
13. Let's go to the park _____ has the best playground equipment.
a) that
b) which
c) whose
d) whomever
Answer: b)
14. _____ you choose is perfectly fine by me.
a) Who
b) Whichever
c) Whomsoever
d) That
Answer: b)
15. The café _________ I had lunch with my friend yesterday is located just around the corner from here.
a) that
b) which
c) where
d) whose
Answer: c)
16. Despite Dr Smith, _________ research on climate change is highly respected by many, being unavailable for the conference due to a prior commitment, the organizers are still confident the event will be a success.
a) that
b) whose
c) which
d) whomever
Answer: b)
17. The company is seeking a recent graduate ________ is fluent in Mandarin language.
a) who
b) which
c) whichever
d) whomever
Answer: a)
18. The manager is looking for an employee ______ is highly organised and can handle multiple tasks efficiently.
a) that
b) who
c) which
d) whomever
Answer: b)
19. The play _____ opens next week and ______ received rave reviews off-Broadway, is sure to be a hit.
a) which / that
b) that / which
c) whose / whomever
d) whoever / whichever
Answer: b)
20. _____________ team _______ proposal is most innovative and cost-effective will be awarded the contract.
a) Whoever / that
b) That / whomever
c) Whose / that
d) Whichever / which
Answer: d)
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.
If your web browser doesn't have a PDF Plugin. Instead you can Click here to download the PDF
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.
In this section, you will find interesting and well-explained topic-wise video summary of the topic, perfect for quick revision before your Olympiad exams.
>> Join CREST Olympiads WhatsApp Channel for latest updates.